FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUKOBI U VLADI FEDERACIJE BiH ZBOG INVESTIRANJA IZ HRVATSKE

SARAJEVO,29. listopada(Hina) - U Vladi Federacije Bosne i Hercegovinedošlo je do oštrog međustranačkog sukoba zbog otvorenih pitanjaprivatizacije profitabilnih poduzeća u BiH, a neposredan povod jeborba za ulazak na tržište mobilne telefonije u toj zemlji koja sevodi između HT Zagreb (T-HT) i Mobilkoma Austria, ali i želja "Croatiaosiguranja" da kupi "Sarajevo osiguranje".
SARAJEVO,29. listopada(Hina) - U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do oštrog međustranačkog sukoba zbog otvorenih pitanja privatizacije profitabilnih poduzeća u BiH, a neposredan povod je borba za ulazak na tržište mobilne telefonije u toj zemlji koja se vodi između HT Zagreb (T-HT) i Mobilkoma Austria, ali i želja "Croatia osiguranja" da kupi "Sarajevo osiguranje".

Kako u petak prenose gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi, ministri Stranke za BiH (SBiH) demonstrativno su napustili sjednicu federalne vlade održanu dan ranije u Mostaru.

Na takav postupak oni su se odlučili nakon što su neki ministri Stranke demokratske akcije (SDA) te svi ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odbacili prijedlog izmjena federalnog zakona o privatizaciji.

Prijedlogom kakvoga je inicirao ministra industrije Izet Žigić (SBiH) otvorio bi se postupak revizije privatizacije nekih profitabilnih poduzeća koja su iz državnog u privatno vlasništvo prešle ne temelju tzv. Markovićevih zakona.

Riječ je prije svega o "Sarajevskoj pivari", Aluminijskom kombinatu iz Mostara i sarajevskoj tvornici duhana (FDS).

Istodobno bi se zakonom onemogućilo da u daljem postupku privatizacije u BiH sudjeluju tvrtke koje su u državnom vlasništvu (djelomičnom ili potpunom), bez obzira na to jesu li registrirane u zemlji ili inozemstvu.

Na taj način izravno se pokušalo spriječiti "Croatia osiguranje" u natjecanju za kupnju "Sarajevo osiguranja", a istodobno bi se T-HT onemogućio u pokušajima da složenim procesom prenosa vlasničkog udjela u Eronetu na HT Mostar postupno postane vlasnikom treće GSM licence u BiH.

Zanimljivo je da se sa Žigićevim prijedlogom složio i federalni premijer Ahmet Hadžipašić, koji je također iz SDA, dok su njegove stranačke kolege Nedžad Branković i Zijad Pašić bil odlučno protiv.

"Aferim, gospodo. Naše domaće firme i radnike treba baciti u blato, a omogućiti potpunu rasprodaju državne imovine", kazao je na sjednici premijer Hadžipašić svojim stranačkim kolegama i ministrima iz HDZ-a, kako ga citira "Dnevni avaz".

Ministar trgovine Maid Ljubović pojasnio je za "Oslobođenje" kako su ministri iz SBiH napustili sjednicu jer su uvjereni kako su predložene izmjene zakona o privatizaciji dobre i štite državni interes.

Ministrima iz SBiH nije jasno zašto bi BiH dopustila da njene tvrtke kupe druge tvrtke koje su u vlasništvu drugih država.

Time bi se, smatraju oni, samo obavilo novo podržavljenje imovine.

Kako tvrdi "Oslobođenje", u SBiH posebice su ljuti zbog nedavnog pokušaja da se "telekomunikacijski sektor BiH ustupi HT Zagreb" aludirajući na ponudu T-HT da neko vrijeme nastavi dijeliti profit od mobilne telefonije s Federacijom no da nakon toga postane potpunim vlasnikom HT Mostar, a time i ukupnog profita.

Javna je tajna kako su ministri iz SBiH smatrali da je ponuda Mobilkoma Austria povoljnija jer nudi svjež a ne "papirnati" kapital i to pod povoljnijim uvjetima.

Ministar Braković takve je optužbe kvalificirao kao "političke pamflete".

Pojašnjavajući kako bi osobno možda i mogao poduprijeti prijedloge koje zastupa Žigić, Branković je kazao kako je vrlo vjerojatno da su oni protivni međunarodnim normama.

"Upitno je smije li vlada spriječiti slobodan protok ljudi i kapitala", kazao je Branković.

Zamjenik premijera i ministar financija Dragan Vrankić (HDZ) kazao je pak kako su ministri iz SBiH pokušali prevariti svoje kolege mijenjajući u zadnji trenutak ranije usuglašeni tekst prijedloga izmjena zakona o privatizaciji.

Vrankić je kazao kako se željelo onemogućiti državne tvrtke iz Federacije da sudjeluju u privatizaciji državnih firmi s istog područja da bi se onda pojavio prijedlog koji tu zabranu znatno proširuje.

"Postoji pravda. Da nisu glasovala dva ministra iz SDA, HDZ bi opet bio preglasan", kazao je Vrankić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙