FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEKS NAJAVIO VEĆU POMOĆ HRVATIMA U BIH

MOSTAR, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Sabora RH VladimirŠeks najavio je u utorak u Mostaru kako će Hrvatska pojačati svojupotporu Hrvatima u BiH.
MOSTAR, 19. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Sabora RH Vladimir Šeks najavio je u utorak u Mostaru kako će Hrvatska pojačati svoju potporu Hrvatima u BiH.

Drugog dana svog službenog posjeta Bosni i Hercegovini, Šeks je boravio u Mostaru, gdje je posjetio gradsku upravu, obnovljeni Stari most, Sveučilište, Kliničku bolnicu i Aluminijski kombinat.

"Mostar je jedno od prirodnih središta hrvatskog naroda u BiH i Vlada RH će nastaviti davati još veću potporu institucijama u tom gradu kao što su Sveučilište, Medicinski fakultet, Klinička bolnica, HNK, jer je funkcioniranje tih institucija jedan od ključnih uvjeta za održivi opstanak hrvatskog naroda u Mostaru i u BiH", rekao je Šeks.

On je pozdravio proces ujedinjenja Mostara. Komentirajući Statut o ujedinjenju Mostara, kojeg je početkom ove godine nametnuo visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown, a kojim posebice nije zadovoljan HDZ BiH, Šeks je kazao kako je taj Statut "interna stvar visokog predstavnika" koji je iskoristio svoje ovlasti. Međutim, Šeks je dodao kako je legitimno pravo HDZ BiH i drugih političkih čimbenika u Mostaru da u demokratskom dijalogu nastoje promijeniti neka Ashdownova stajališta u vezi Mostara i uskladiti ih s europskim standardima.

HDZ BiH je nezadovoljan Ashdownovim Statutom za Mostar, jer, kako tvrdi ta stranka, Hrvati u Mostaru imaju samo 40 posto vlasti iako ih je u ukupnom pučanstvu u Mostaru 60 posto.

Šeks je za novinske napise po kojima se odbjegli hrvatski general Ante Gotovina navodno skriva u Hercegovini, rekao da su spekulacije.

Boraveći u Mostaru predsjednik Hrvatskog sabora zauzeo se za jačanje gospodarske suradnje između Hercegovine i Dalmacije. Također je istaknuo kako je s domaćinima u Mostaru razgovarao i o uspostavi stalne zrakoplovne veze između Zagreba i Mostara.

Odgovarajući na novinarske upite Šeks je naglasio kako Hrvatski sabor neće ratificirati sporazum s Bosnom i Hercegovinom iz 1998. godine o korištenju luke Ploče, jer su se, kako je rekao, bitno promijenile okolnosti koje su uvjetovale taj sporazum.

"Sporazum o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH nije zaživio, a da je zaživio taj sporazum, onda bi Hrvatski sabor ratificirao i sporazum o luci Ploče", objasnio je Šeks.

Najavio je kako će RH uskoro predložiti rješenje da bosanskohercegovačko gospodarstvo u korištenju luke Ploče dobije najpovlašteniji položaj, ali da u upravnom tijelu ne bude međunarodni arbitar, kao što je to slučaj u sporazumu predloženom 1998.

Za Aluminijski kombinat Mostar, čije je obnavljanje nakon rata pomogla RH, Šeks je rekao da je jedan, kako se izrazio, "od najboljih izvoznih prozora BiH u svijet".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙