FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HKD "NAPREDAK" OČEKUJE DALJU POTPORU IZ HRVATSKE

SARAJEVO,16. listopada(Hina) - Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva"Napredak" Franjo Topić pozvao je u subotu vlasti Republike Hrvatskeda nastave aktivno pomagati Hrvate i njihove institucije u Bosni iHercegovini a na hrvatske dužnosnike te zemlje apelirao je da upripadnicima svog naroda u BiH potaknu privrženost opstanku u njoj ivjeru u budućnost koju tamo imaju.
SARAJEVO,16. listopada(Hina) - Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić pozvao je u subotu vlasti Republike Hrvatske da nastave aktivno pomagati Hrvate i njihove institucije u Bosni i Hercegovini a na hrvatske dužnosnike te zemlje apelirao je da u pripadnicima svog naroda u BiH potaknu privrženost opstanku u njoj i vjeru u budućnost koju tamo imaju.

Govoreći na godišnjoj skupštini "Napretka" koja je održana u Sarajevu, Topić je istaknuo kako uz aktivnosti koje imaju za cilj očuvati i njegovati kulturu i tradiciju hrvatskog naroda, ovo društvo ima pravo i obvezu komentirati i važna politička i društvena pitanja kao i odnose Hrvatske i BiH.

"Naš cilj je", rekao je Topić, "prihvatiti druge kakvi jesu kao i da drugi prihvate nas kakvi jesmo".

Na taj način, po njegovim rječima, najbolje će se odgovoriti na globalne izazove koji se mogu svesti na pitanje kako njegovati svoje u harmoniji s različitim i kako pritom u cjelosti sačuvati vlastiti identitet.

Topić je upozorio kako je kontinuirano iseljavanje možda najveći problem za Hrvate u BiH i njihov opstanak u toj zemlji.

"Nažalost još nas mnogi i među nama Hrvatima imaju potrebu uvjeravati kako se ovdje ne može živjeti... Ja sam duboko uvjeren kako u BiH postoji život ne samo za Hrvate nego i za sve druge. Ovu zemlju treba voljeti i boriti se za nju i onda će biti bolje", kazao je Topić, dodavši kako je najbolji odgovor onima koji ne vjeruju u BiH i Hrvate u njoj povratak 12 tisuća izbjeglih Hrvata u Travnik i 18 tisuća u Jajce.

Predsjednik "Napretka" iskazao je zahvalnost vlastima Hrvatske na potpori koju su do sada dali radu ovog društva ali je još jednom podsjetio da oduzeti prostori koje "Napredak" ima, primjerice u Zagrebu ili Osijeku, nisu vraćeni unatoč odgovarajućim odlukama što ih je donijela još vlada Ivice Račana.

Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić koji je pozdravio sudionike "Napretkove" godišnje skupštine, potvrdio je kako će Hrvatska nastaviti pomagati Hrvate u BiH pa tako i "Napredak" jer je to u najboljem interesu razvitka dobrosusjedskih odnosa između dvije države.

Među brojnim drugim projektima koje uprava "Napretka" planira provesti u predstojećem razdoblju je i stipendiranje nadarednih učenika i studenata zbog čega se i traži povrat zgrada u Zagrebu od kojih se neke mogu iskoristiti kao dom za takve stipendiste.

Potporu takvim planovima, kako je kazao Topić, dao je i hrvatski ministar obrazovanja, znanosti i sporta Dragan Primorac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙