FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveška odbila Hrvatskoj izručiti osuđenog za ratni zločin u Vukovaru

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Norveško pravosuđe odbilo jeizručiti Milana Gojkovića (58), hrvatskog državljanina srpskenacionalnosti koji je u odsutnosti pravomoćno osuđen na 20 godinazatvora zbog ratnih zločina na području Vukovara, doznaje se danas uhrvatskom Ministarstvu pravosuđa koje najavljuje žalbu na tu odluku.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Norveško pravosuđe odbilo je izručiti Milana Gojkovića (58), hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti koji je u odsutnosti pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Vukovara, doznaje se danas u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa koje najavljuje žalbu na tu odluku.

"Od Ministarstva vanjskih poslova dobili smo obavijest da je norveški sudac odbio zahtjev za izručenjem, no mi ćemo se na takvu odluku žaliti", kazala je Hini načelnica u Upravi za međunarodnu pravnu pomoć, suradnju i ljudska prava Tatjana Vučetić. Dodala je da je u odluci o odbijanju zahtjeva za izručenjem norveški sudac kratko naveo kako je Gojković osuđen u odsutnosti na temelju iskaza svjedoka.

Prema pisanju norveškog tiska, izručenje je odbijeno u utorka jer je sudac Općinskog suda Heggen i Froeland ocijenio kako postoji razlog za sumnju u pravednost presude Gojkoviću. Sudac je navodno izjavio kako će predmet vjerojatno biti pravedno razmotren ako se postupak obnovi, no, po pisanju dnevnika Smaalenenes Avis, problem je što hrvatske vlasti nisu pružile jamstva da će se postupak zaista ponoviti.

U Ministarstvu pravosuđa tvrde da Gojković, kao i drugi osuđeni u odsutnosti, imaju pravo na ponovno suđenje.

Hrvatska je njegovo izručenje zatražila krajem rujna prošle godine, nakon što ga je norveška policija uhitila na temelju međunarodne tjeralice koju je Hrvatska raspisala u srpnju 2002.

Gojkovića, zvanog Dojč, osječki Županijski sud je 1996. kao pripadnika srpskih paravojnih postrojbi osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad ranjenicima, bolesnicima i zarobljenicima, te pomaganja u zločinu protiv civila na području Vukovara, na dan okupacije grada, 18. na 19. studenoga 1991.

U veljači 1997. presuda je postala pravomoćna, a njome je Gojković proglašen krivim da je nakon ulaska JNA i paravojnih postrojbi u Borovo Naselje nožem zaklao zarobljenog hrvatskog policajca, iz kolone izdvojio nekoliko civila koji su kasnije streljani, te zlostavljao ranjenog pripadnika ZNG-a.

Nakon uhićenja Gojkovića, njegovim slučajem su se bavili i norveški mediji koji su tražili odgovor na pitanje kako je moguće da osoba osuđena za ratni zločin već pet godina radi i živi u Norveškoj, odnosno kako je Gojković 1999., samo godinu dana nakon dolaska u Norvešku, mogao dobiti radnu i boravišnu vizu. Norveške vlasti, odnosno iz Državne uprave za strance tada je rečeno da Gojkovića nisu pronašli ni na jednoj listi ratnih zločinaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙