FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAMIR TRAVICA POKUŠAVA IZBJEĆI IZRUČENJE IZ VELIKE BRITANIJE

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Damir Travica, optužen da jetijekom rata u Hrvatskoj sudjelovao u paležu kuća i ubojstvu obiteljihrvatske nacionalnosti u Erveniku, uložio je žalbu Vrhovnom sudu uVelikoj Britaniji kako bi izbjegao izručenje Hrvatskoj, javljaagencija PA News, a prenosi edinburški list The Scotsman.
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - Damir Travica, optužen da je tijekom rata u Hrvatskoj sudjelovao u paležu kuća i ubojstvu obitelji hrvatske nacionalnosti u Erveniku, uložio je žalbu Vrhovnom sudu u Velikoj Britaniji kako bi izbjegao izručenje Hrvatskoj, javlja agencija PA News, a prenosi edinburški list The Scotsman.

Damir Travica trenutno se nalazi u londonskom zatvoru Brixton, a hrvatske su vlasti uputile Velikoj Britaniji zahtjev za njegovo izručenje jer je optužen da je bio pripadnik srpske paravojne skupine koja je u siječnju 1992. ušla u selo Ervenik i palila kuće u pokušaju srpskih snaga i JNA da istjeraju Hrvate iz tog područja, navodi agencija. U napadu su ubijeni Drago Čengić, njegova supruga i dva sina.

Sud u Hrvatskoj je 1993. godine Travicu u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora, a hrvatska je Vlada pristala ponoviti suđenje ako se Travica vrati u Hrvatsku, navodi se u izvješću.

Travica od listopada 2003. godine čeka izručenje, a u Velikoj Britaniji je uhićen u studenom 2002. godine. U Veliku je Britaniju ušao oko 1995. godine koristeći se krivotvorenom putovnicom.

Travičin odvjetnik Julian Knowles dvojici sudaca Vrhovnog suda je rekao da Travica nije imao pošteno suđenje radi neprijateljstva i rasističkog stava spram Srba koje je postojalo na području gdje mu se sudilo. Mnogi svjedoci Srbi, uključujući i ključnog svjedoka kojeg je Travica želio pozvati, istjerani su iz tog područja a on nije znao gdje se nalaze ili su bili previše uplašeni da bi se vratili, tvrdi Travičin odvjetnik Knowles.

Knowles je ustvrdio da Travica treba biti oslobođen optužbi "jer postoji stvarna opasnost da će radi svoje nacionalnosti biti diskriminiran ili trpjeti radi predrasuda".

Britanski zakon o izručenju od 1989. godine omogućuje da "bez obzira na optužbu dođe do oslobađanja ako postoji opasnost od diskriminacije".

Na saslušanju koje bi moglo postati presedan za slične slučajeve optužbi za ratne zločine, Travičin odvjetnik je od britanskih sudaca zatražio da Travici omoguće da osobno da iskaz pred britanskim sudom kako bi ga se oslobodilo optužbe i pustilo iz pritvora, izvješćuje agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙