FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KUHNER ODUŠEVIO PROTIVNIKE HAAGA U BEOGRADU

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Članak Jeffreya T. Kuhnera u"Washington Timesu" u kojem autor tvrdi da bi američka administracijanajradije ukinula haški sud jer je politiziran, izazvao jeoduševljenje među protivnicima suda u Beogradu, no od velikogpreokreta i ukidanja Haaškog suda nema ništa, objavljuje srpskaredakcija postaje Deutsche Welle.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Članak Jeffreya T. Kuhnera u "Washington Timesu" u kojem autor tvrdi da bi američka administracija najradije ukinula haški sud jer je politiziran, izazvao je oduševljenje među protivnicima suda u Beogradu, no od velikog preokreta i ukidanja Haaškog suda nema ništa, objavljuje srpska redakcija postaje Deutsche Welle.

"Neki domaći političari i samozvani tumači svjetske politike jednostavno su požurili da za svoje propagandne i političke potrebe iskoriste još jednu od američkih predizbornih priča, ne razlikujući nešto što je dio predizborne kampanje od realne politike, bez obzira što su poznavatelji američke političke pozornice, pa i različitih struja u Washingtonu, upozoravali da se u važnijim pitanjima, poput Haaškog suda, ne čine veliki, a posebno ne nagli preokreti. Drugo, Haaški sud osnovan odlukom Vijeća sigurnosti UN-a jedino jednakom takvom odlukom može prestati s radom, a ne zato što to želi netko, ma koliko god on bio moćan američki, ili neki drugi političar", komentira postaja.

"Halabuka i instrumentalizacija jednog novinskog teksta koji se odmah, bez rezerve i s likovanjem, uzeo kao krunski dokaz da su Amerikanci shvatili kako smo mi svo vrijeme bili u pravu i kako su sva suđenja u Haagu bila pogrešna, govori da dobar dio ovdašnjih političara, na žalost, nema osnovnu predstavu o realnim tokovima svjetske politike, zato nije čudno što često nisu u stanju ni shvatiti kako oni utječu ili kako će utjecati na stanje u zemlji", drži komentator.

"Primljen zdravo za gotovo, tekst 'Washington Timesa' prenesen je na udarnim mestima u gotovom svim domaćim medijima uz gromoglasne naslove kako Bush ukida Haaški sud i posebno žestokim napadom na Carlu del Ponte, ne samo što je među ogorčenim protivnicima suđenja u Haagu izazvao oduševljenje, već je onima koji su upravo Amerikance napadali kao najveće srpske neprijatelje i glavne krivce za stvaranje nelegitimnog suda u Haagu, poslužio kao glavni dokaz ispravnosti njihovih stajališta", primjećuje komentaru i nastavlja: "No, na njihovu žalost, iz State Departmenta stigao je demanti koji se, za razliku od članka WT-a, našao tek u rijetkim medijima".

"Washington ostaje pri davno utvrđenom da je završetak rada suda određen za 2010. godinu, a ponovljene su i više puta izrečene ocjene da SAD nastavlja snažno podupirati haški sud, politički i financijski, te da se od vlasti SCG-a i dalje odlučno zahtijeva da ispune obveze i surađuju sa sudom", napominje komentator i dodaje da to, prvenstveno, podrazumijeva uhićenje i izručenje svih optuženih za ratne zločine s teritorije bivše Jugoslavije, a "posebice Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine za koje sud ostaje trajno otvoren".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙