FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBORNIK O 55. Obljetnici NP-a "PAKLENICe"

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - O 55. obljetnici Nacionalnog parka"Paklenice" izišao je nedavno iz tiska Paklenički zbornik 2., s višeod 20 priloga, mahom rezultata istraživanja u Parku u zadnjih desetgodina.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - O 55. obljetnici Nacionalnog parka "Paklenice" izišao je nedavno iz tiska Paklenički zbornik 2., s više od 20 priloga, mahom rezultata istraživanja u Parku u zadnjih deset godina.

Na 170 stranica velikog formata zbornika prilozi su razvrstani po geomorfološkim značajkama, biljnom i životinjskom svijetu, posjetima i turizmu, utjecaju na neke skupine životinja i zaštiti.

Od morske obale do najviših vrhunaca Velebita zapaženo je 20 tipova staništa s oko 800 biljnih vrsta, među njima 40-ak endema, biljaka uske rasprostranjenosti, većinom ograničenih na Velebit ili Dinaride.

Najbrojnija skupina životinja po broju vrsta su kukci, s mnogo endemičnih i zaštićenih vrsta. Zapažena je skupina od 82 vrste dnevnih leptira.

S 212 vrsta ptice su najbrojnija skupina kralješnjaka, među kojima je 97 vrsta gnjezdarica, s 18 vrsta ptica stijena i litica.

Nađena je 31 vrsta vodozemaca i gmazova, od kojih 12 vrsta zmija, te 47 vrsta sisavaca.

Pakleničko je područje dobro istraženo, pa je na prvom mjestu aktivna zaštita i to popis, promatranje i nadzor prostora, kaže ravnatelj Parka Zoran Šikić u uvodu.

U planu je uređenje višenamjenskoga multimedijskog posjetiteljskog centra i pristupa do Velikog Rujna sjeverozapadno od Parka, tako da će razvojni plan dosegnuti "svjetsku razinu", ističe Šikić.

Rezultati promatranja bit će presudni u postupnu povećanju broja posjetitelja do 150 do 200 tisuća na godinu, ističe stručni voditelj Parka Gordan Lukač. U zadnjih pet godina Paklenicu je posjetilo oko 385 tisuća domaćih i stranih posjetitelja.

Uočena je povezanost između povećana broja penjača i smanjenja broja nekih vrsta ptica stjenarica, pa se za takve vrste predlaže stvaranje zona.

Godine 1995. izišao je Paklenički zbornik 1. koji se u 56 priloga na više od 400 stranica bavio većinom kulturnom baštinom Nacionalnog parka "Paklenice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙