FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 55. obljetnica prvih nacionalnih parkova u Hrvatskoj

STARIGRAD, 19. listopada 2004. (Hina) - U Starigradu podno Velebitadanas je svečano obilježena 55. obljetnica proglašenja prvih hrvatskihnacionalnih parkova - Paklenice i Plitvičkih jezera.
STARIGRAD, 19. listopada 2004. (Hina) - U Starigradu podno Velebita danas je svečano obilježena 55. obljetnica proglašenja prvih hrvatskih nacionalnih parkova - Paklenice i Plitvičkih jezera.

Na svečanosti, kojoj su nazočili predstavnici gotovo svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenice Zoran Šikić podsjetio je da su Paklenica i Plitvička jezera proglašeni zaštićenim dijelovima prirode - nacionalnim parkovima 1949.

Rekao je kako se od tada mnogo učinilo u zaštiti prirodnih vrijednosti i njihovoj turističkoj promidžbi, te kako je Paklenica prošle sezone sa 110.000 posjetitelja postigla rekord po posjećenosti.

Nacionalni park Paklenica nominirao je za novčanu potporu Ministarstva kulture projekt telemetrijskog sustava protupožarne zaštite, kazao je Šikić. Dodao je da će Uprava nastojati da se u sljedeće plansko razdoblje za razminiranje uvrsti provjera i, po potrebi, čišćenje od mina rubnih dijelova parka koji su označeni kao minski sumnjivi prostori.

Predstavljene su publikacije Paklenički zbornik i Plitvički bilten.

U okviru današnje svečanosti u hotelu "Alan" otvorena je izložba fotografija plitvičkih orhideja.

U ponedjeljak, 25. listopada, bit će proslavljena i 55. obljetnica uvrštenja Plitvičkih jezera na UNESCO-ov popis svjetske prirodne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙