FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRODOVI NATO-a U CRNOGORSKIM LUKAMA

PODGORICA, 27. listopada 2004. (Hina) - Brodovi multinacionalnih snagaNATO-a iz sastava Stalnih pomorskih snaga za Mediteran, STANAVFORMED,čije je sjedište u Napulju (Italija), uplovili su u srijedu ujutro ukotorsku i barsku luku.
PODGORICA, 27. listopada 2004. (Hina) - Brodovi multinacionalnih snaga NATO-a iz sastava Stalnih pomorskih snaga za Mediteran, STANAVFORMED, čije je sjedište u Napulju (Italija), uplovili su u srijedu ujutro u kotorsku i barsku luku.

Plovni sastav čine šest brodova iz Grčke, Italije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske i Španjolske.

Zapovjedništvo Ratne mornarice ranije je priopćilo da će brodovi, na kojima su osim nacionalnih jasno istaknute i oznake NATO saveza, boraviti do u crnogorskim lukama 30. listopada.

Kako se doznaje, boravak brodova iz sastava pomorskih snaga NATO-a bit će iskorišten za brojne kontakte s odgovornim časnicima mornarice Srbije i Crne Gore, usmjerene na zajednički angažman na moru kako bi se odgovorilo na savremene izazove, rizike i prijetnje koji ugrožavaju globalnu sigurnost.

Priopćeno je i da će se posada brodova upoznati s prirodnim i kulturno-povijesnim vrijednostima Crne Gore, a bit će organizirani i sportski susreti s pripadnicima Korpusa ratne mornarice Vojske Srbije i Crne Gore.

Ovo je prvi posjet neke NATO-ove formacije otkako je Savez vojno intervenirao na prostorima Srbije i Crne Gore početkom 1999. godine. Poznato je da su vlasti u Srbiji tužile NATO međunarodnom sudu zbog, kako su to oni okvalificirali, "agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)", kako se tada nazivala sadašnja državna zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙