FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI USTAV IZNAD EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Odluke Europskog suda za ljudskaprava u Strasbourgu nisu obvezujuće, nego se trebaju uzeti u obzir ine moraju se provoditi ako su u suprotnosti s njemačkim ustavom, kažese u odluci njemačkog Ustavanog suda.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu nisu obvezujuće, nego se trebaju uzeti u obzir i ne moraju se provoditi ako su u suprotnosti s njemačkim ustavom, kaže se u odluci njemačkog Ustavanog suda.

Prema odluci suda njemački sudovi ne bi trebali "shematski" izvršavati presude Europskog suda za ljudska prava niti ih ignorirati. U obrazloženju odluke navodi se da je njemački Ustav iznad Konvencije o ljudskim pravima, jer u njemačkom sustavu međunarodna konvencija ima jednak status kao i nacionalni zakon, piše u srijedu njemački tisak.

Presuda je donesena u slučaju jednog Turčina koji je tražio pravo da viđa svoje dijete. Dijete je prema želji majke, odmah nakon rođenja dano na usvojenje jednom paru. Njemački sud je odbio njegov zahtjev unatoč ranijim presudama Europskog suda za ljudska prava, koji je odlučio da biološki otac ima pravo pristupa svome djetetu.

Europski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu utemeljen je 1959. godine i nadležan je za ljudska prava u 46 zemalja članica Vijeća Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙