FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 27. listopada

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 27. listopada.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 27. listopada.

ZAGREB - Misija Međunarodnog monetarnog fonda razgovorom u Hrvatskoj narodnoj banci započinje višednevni boravak u Hrvatskoj tijekom kojega će se hrvatskim predstavnicima razgovarati o provedbi stand by aranžmana s Hrvatskom, te posebice o nacrtu prijedlogu proračuna za iduću godinu. Voditelj Misije Dimitri Demekas i njegov tim u Hrvatskoj će boraviti do 4. studenoga, a u tom će razdoblju razgovarati s predstavnicima središnje banke, Vlade, Ministarstva financija, te predstavnicima ministarstava gospodarstva, mora, turizma, prometa i razvitka, zdravstva, kao i predstavnicima banaka, nekih tvrtki i drugima. Središnje teme razgovora bit će nacrt prijedlog proračuna za iduću godinu, te proračuna za iduće trogodišnje razdoblje, a članovi Misije bit će upoznati i s izradom Pretpristupnog ekonomskog programa.

CAVTAT - U Cavtatu počinju trodnevni "Dani hrvatskog turizma 2004" koje po završetku sezone organizira Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uz pokroviteljstvo hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Na Danima, koji se održavaju do 29. listopada, očekuje više od 200 turističkih djelatnika iz Hrvatske i inozemstva koji će uz analizu rezultata protekle razgovarati i o pripremama za iduću turističku sezonu. Tijekom Dana dodijelit će se nagrade i priznanja Plavi i Zeleni cvijet 2004. za najuređenija turistička mjesta primorske i kontinentalne Hrvatske, te proglasit djelatnik godine u hrvatskom turizmu. Prvog dana skupa direktori inozemnih predstavništava HTZ-a iznijeti će rezultate ove sezone te dati prve najave za sezonu 2005. (17 sati, Hotel Croatia).

ZAGREB - Tvrtka Rifin organizira znanstveni skup o javnom dugu Republike Hrvatske, na kojem će biti govora o razvoju tržišta i instrumenata javnog duga u Hrvatskoj, proračunskom deficitu, utjecaju deficita robne zamjene na kretanje javnog duga, javnoj potrošnji i sl. (10,00 sati, muzej Mimara, Rooseveltov trg 5)

ZAGREB - Na inicijativu predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Beogradu, a u cilju upoznavanja hrvatskih tvrtki s investicijskom klimom i mogućnostima ulaganja u Srbiji, održat će se poslovni skup 'Privatizacija i mogućnosti investiranja u Republici Srbiji'. Na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovat će predstavnici srbijanskog ministarstva za ekonomske odnose s inozemstvom, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda, Privredne komore Srbije, kao i predstavnici tridesetak hrvatskih tvrtki. (11,00 sati, Vijećnica, HGK, Rooseveltov trg 2)

ZAGREB - Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), u suradnji s Odborom poljoprivrednih organizacija u Europskoj uniji (COPA/COGECA) te uz pomoć Međunarodne organizacije rada (ILO), organizira radionicu za poljoprivrednike na temu priprema poljoprivrednika za ulazak u EU. (10,00 sati, velika dvorana 'Tehnike', Ul. grada Vukovara 274)

OPATIJA - Međunarodni kongres Energija i okoliš 2004., na kojemu će predavači iz Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja predstaviti oko 70 znanstvenih radova iz područja energetike i zaštite okoliša, počet će u Grand hotelu Adriatic u Opatiji (9,30 sati). Teme kongresa su energija i zaštita okoliša u prometu, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije u proizvodnji energije, njeno racionalno korištenje, usklađivanje s europskim normama i održivi razvoj. Organizatori kongresa su riječki Tehnički fakultet, Hrvatski savez za sunčevu energiju, te Fakultet za strojarstvo iz Ljubljane.

RIJEKA - Na sjednici Gospodarskog vijeća primorsko-goranske županijske Gospodarske komore bit će predstavljeni podaci o poslovanju gospodarstva te županije u prvih šest mjeseci ove godine ( Bulevar oslobođenja 23, 13 sati)

ZAGREB - Predstavnici Uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom predstavit će na konferenciji za novinare, među ostalim, rezultate poslovanja Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda u prvih devet mjeseci ove godine. (10,00 sati, restoran Balon, Prisavlje)

ZAGREB - Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK) vjerojatno će profunkcionirati sredinom iduće godine, a nakon prošlotjednog dobivanja prethodne suglasnosti od strane Hrvatske narodne banke (HNB), za osnivanje pravne osobe HROK d.o.o. predstoji još samo održavanje osnivačke skupštine, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček. Registar obveza po kreditima bit će svojevrsna baza podataka o kreditnim aktivnostima (zaduženost, urednost plaćanja, financijska snaga) klijenata u svim bankama koje se uključe u projekt, a bankama će služiti kao temelj za ocjenjivanje kreditne sposobnosti prilikom novog zaduženja. U projekt osnivanja kreditnog registra za sada je, temeljem društvenog ugovora, uključeno 20 najvećih hrvatskih banaka, koje će biti osnivači HROK-a kao samostalnog poduzeća, koje bi se s vremenom trebalo financirati samostalno od naplaćivanja usluga.

ZAGREB - U Hrvatskoj je ove godine turistima bilo na raspolaganju 722.963 kreveta u svim vrstama komercijalnog smještaja, što je 2 posto više nego prošle godine, a najviše je kreveta, 43,5 posto ili 314.191, u privatnom smještaju. Hoteli pak još uvijek imaju skroman udjel u ukupnim smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj, od 13,9 posto. Ocjenjuje se da je to nedovoljno s obzirom na tržišnu potražnju, posebno u glavnoj sezoni. Kreveta u sobama i apartmanima kod privatnih je iznajmljivača krajem kolovoza, po podacima Državnog zavoda za statistiku dostavljenih Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, bilo 2 posto više nego lani. Slijede kampovi, sa 210.303 mjesta, s najvećim povećanje od 7 posto, te udjelom od 29,1 posto. Hotelski su kapaciteti na trećem mjestu, sa ukupno 100.572 kreveta, što je u odnosu na lani povećanje za oko 3,2 tisuće kreveta ili 3 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙