FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA I FRANCUSKA GLASAT ĆE ZA POČETAK PREGOVORA O PUNOPRAVNOM ČLANSTVU TURSKE U EU

BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemačka i Francuska će nasastanku Europskog savjeta u prosincu glasati za početak pregovora opunopravnom članstvu Turske u Europskoj uniji, priopćili su nakonsusreta u Berlinu njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuskipredsjednik Jacques Chirac.
BERLIN, 26. listopada 2004. (Hina) - Njemačka i Francuska će na sastanku Europskog savjeta u prosincu glasati za početak pregovora o punopravnom članstvu Turske u Europskoj uniji, priopćili su nakon susreta u Berlinu njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac.

Dvojici državnika se nakon susreta pridružio i turski premijer Tayyip Erdogan koji je tom prilikom potpisao ugovor o kupnji 36 zrakoplova tvrtke Airbus za potrebe državne zrakoplovne tvrtke Turkish Airlines.

Njemački kancelar je nakon susreta naglasio da cilj pregovora s Turskom mora biti "isključivo punopravno članstvo, a ne neki drugi oblik" aludirajući time na zahtjeve demokršćasnke oporbene Unije CDU/CSU koja se protivi punopravnom članstvu te umjesto toga za Tursku traži "privilegirano partnerstvo".

Chirac, koji u Francuskoj nailazi na otpor u pogledu podrške početku pregovora s Turskom, zatražio je pravedan odnos prema Turskoj tijekom pregovora, ali nije garantirao da bi oni mogli biti završeni za sljedećih 10 do 15 godina. Chirac je također spomenuo da nije isključeno da sama Turska na kraju odustane od pristupanja Europskoj uniji.

Predsjednica CDU-a i predvodnica njemačke demokršćanske oporbe Angela Merkel oštro je kritizirala današnji trilateralni susret. Ovaj susret predstavlja potpuno pogrešan signal ostatku Europe, zaključila je Merkel.

Susretu Schroeder-Chirac prethodilo je tradicionalno zajedničko zasjedanje francuskog i njemačkog kabineta tijekom kojega je dogovoreno produbljivanje odnosa, posebice na području prosvjete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙