FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REAGIRANJA EUROPSKIH ČELNIKA NA IZVJEŠĆE O TURSKOJ

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Nakon što je Europska komisija dalapozitivno mišljenje o otvaranju pregovora o pristupu Turske, čelnicieuropskih zemalja 17. prosinca donijet će odluku treba li i kadapočeti pregovore o članstvu s Turskom. Prenosimo ocjene dužnosnikaeuropskih vlada i europskih političara.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Nakon što je Europska komisija dala pozitivno mišljenje o otvaranju pregovora o pristupu Turske, čelnici europskih zemalja 17. prosinca donijet će odluku treba li i kada početi pregovore o članstvu s Turskom. Prenosimo ocjene dužnosnika europskih vlada i europskih političara.

"Ako čelnici EU-a u prosincu odlučite da pregovori započnu, svi su svjesni da će oni trajati najmanje 10 do 15 godina... Ja sam već jasno naznačio da će po francuskom ustavu svako daljnje širenje nakon već predviđenog uključivati i odluku francuskog naroda na referendumu", rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocjenjuje: "Turska je prošla znatne promjene tijekom posljednjih nekoliko godina, ostvarujući široke reforme koje je EU tražio od nje. EU sada mora ostvariti svoj dio pogodbe. Europsko vijeće mora se u prosincu složiti glede početka pregovora bez odgode".

"Mi ćemo raditi na pozitivnoj odluci 17. prosinca i očekujemo da će Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku na temelju izvješća Komisije", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Čelnik njemačke oporbene Kršćansko-socijalne unije (CSU) kaže: "Razdoblje od 15 godina za pregovore nepošteno je i nerealno, Ne možete pregovarati o članstvu u EU-u s nekom zemljom 15 godina i onda, primjerice na referendumu kako je najavila Francuska, reći ne. To je previše za ponosnu i samosvjesnu zemlju poput Turske. Stoga će odluka o punopravnom članstvu ili povlaštenom partnerstvu biti donijeta u sljedećih pet godina... To je jedino odgovorno rješenje za Njemačku i Europu".

Glasnogovornik grčke vlade Theodoris Roussopoulos je izjavio: "Vjerujemo da će europska Turska ne samo koristiti turskom narodu već će doprinijeti i stabilnosti, sigurnosti i napretku u našoj regiji. Poboljšat će grčko-turske odnose kao i nastojanja za nalaženje poštenog, održivog i djelotvornog rješenja na Cipru".

Marios Matsakis, ciparski liberalni zastupnik u Europskom parlamentu, međutim, ističe: "Dolazim iz zemlje koja je okupirana od te zemlje a nije spomenuto ništa o okupaciji Cipra, o kršenju ljudskih prava Ciprana... Ako želite Kopenhaške kriterije raširiti do tako neprihvatljive granice molim da uzmete u obzir da Turska danas ne priznaje Cipar".

Predsjednik danske vlade Anders Fogh Rasmussen upozorava: "Ako Turska jednog dana postane članica EU-a, useljavanje radne snage trebalo bi biti ograničeno... Vjerujem da će biti nužno imati vrlo dugo prijelazno razdoblje. Turska je prilično drugačija vrsta društva u usporedbi sa sadašnjim članicama EU-a... Bit će potrebno mnogo godina. Tursko članstvo u potpunosti ovisi o tome hoće li Turska i nakon mnogo godina zadovoljavati uvjete za članstvo".

Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel ocijenio je kako je "odluka zanimljivo početno stajalište za raspravu... naš način nije zatvaranje vrata već pregovaranje s otvorenim ciljem".

Slovački premijer Mikulas Dzurinda je rekao: "Ocjenjujem izvanredno važnim da nitko ne pogrešno ne shvati da možebitni početak pregovora mora završiti ulaskom Turske u EU".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙