FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC ZA FRANCUSKI REFERENDUM O ČLANSTVU TURSKE U EU

STRASBOURG, 1. listopada 2004. (Hina/dpa) - Francuski predsjednikJacques Chirac u petak je, nakon razgovora s njemačkim kancelaromGerhardom Schroedrom, izjavio da se zalaže za održavanje nacionalnogreferenduma o članstvu Turske u Europskoj uniji (EU).
STRASBOURG, 1. listopada 2004. (Hina/dpa) - Francuski predsjednik Jacques Chirac u petak je, nakon razgovora s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroedrom, izjavio da se zalaže za održavanje nacionalnog referenduma o članstvu Turske u Europskoj uniji (EU).

Prema njegovim riječima, referendum se ne bi održao u bliskoj budućnosti jer će proces eventualnog pridruženja Turske EU trajati "deset ili petnaest godina".

Schroeder, koji poput Chiraca podupire napore Ankare u približavanju EU, složio se da to pitanje treba staviti pred glasače ili parlamentarne zastupnike "u pravo vrijeme".

Francuski ministar financija Nicolas Sarkozy i ministar vanjskih poslova Michel Barnier nedavno su se odlučno založili za referendum o tom pitanju jer, kako ankete pokazuju, velika većina Francuza se protivi Turskoj u Uniji.

Chirac je ocijenio da bi Francuzi trebali referendumom odlučivati o svakom novom proširenju Unije.

Dvojica čelnika su također ocijenila da Berlin i Pariz moraju "usko uskladiti" svoja stajališta glede održavanja međunarodne konferencije o budućnosti Iraka, zaključivši da "u načelu nemaju ništa protiv jedne takve konferencije ako je dobro pripremljena".

Chirac i Schroeder su pozdravili odluku ruske vlade da podrži ratifikaciju Protokola iz Kyota o ograničavanju štetnih plinova odgovornih za učinak staklenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙