FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA: UHIĆENO 8 RADIKALNIH ISLAMISTA

ZAGREB/MADRID, 19. listopada 2004. (Hina) - Španjolska policija uutorak je uhitila osam osoba za koje sumnja da su pripadnici radikalneislamske ćelije koja je kovala planove o napadu na Vrhovni sud uMadridu, izvijestio je u utorak španjolski ministar unutarnjih poslovaJose Antonio Alonso, javljaju svjetske agencije.
ZAGREB/MADRID, 19. listopada 2004. (Hina) - Španjolska policija u utorak je uhitila osam osoba za koje sumnja da su pripadnici radikalne islamske ćelije koja je kovala planove o napadu na Vrhovni sud u Madridu, izvijestio je u utorak španjolski ministar unutarnjih poslova Jose Antonio Alonso, javljaju svjetske agencije.

Policija je sedam sumnjivih islamskih militanata uhitila u ponedjeljak navečer u raznim dijelovima Španjolske, a osmi osumnjičeni uhićen je u utorak ujutro u Pamploni, javlja Reuters.

Članovi radikalne islamske ćelije su prema Alonsovim riječima imali zadaću "napasti najvišu španjolsku sudsku instancu, Vrhovni sud te druge sudske institucije", no kako je kazao "policija ne isključuje ni druge moguće mete".

Istražitelji kod osumnjičenih nisu pronašli nikakav "kompromitirajući materijal, poput oružja niti eksploziva". Nije pronađen ni dokaz nikakvog izravnog kontakta između osam privedenih i islamskih militanata osumnjičenih za podmetanje bombe na željezničkoj postaji u Madridu kada je poginula 191 osoba, no ta mogućnost još nije isključena.

Sedam uhićenih u ponedjeljak zatočeni su u Andaluziji, Valenciji i Madridu. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako su oni imali španjolsko državljanstvo te da ih je većina neko vrijeme provela u zatvorima. Policija ih je okarakterizirala kao "nasilne i opasne".

Španjolski list El Mundo u utorak je izvijestio kako su osumnjičeni namjeravali kupiti 1.000 kilograma eksploziva od baskijske separatističke skupine ETA-e.

Vjeruje se da su povezani s al-Qaidom, a policija je doznala i za njihove kontakte s ekstremistima iz ostalih europskih država, Australije i SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙