FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KUHNER: SLUČAJ GOTOVINA PRELIO ČAŠU

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Jeffrey Kuhner iz instituta RiponSociety, bliskog američkoj vladajućoj Republikanskoj stranci, uautorskom komentaru za "Washington Times" iznio je ocjenu da Bushovaadministracija zahtijeva od glavne tužiteljice haškog suda Carle delPonte da ne podiže nove optužnice za ratne zločine počinjene naBalkanu, a u razgovoru za BBC ističe da je slučaj Gotovina "preliočašu".
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Jeffrey Kuhner iz instituta Ripon Society, bliskog američkoj vladajućoj Republikanskoj stranci, u autorskom komentaru za "Washington Times" iznio je ocjenu da Bushova administracija zahtijeva od glavne tužiteljice haškog suda Carle del Ponte da ne podiže nove optužnice za ratne zločine počinjene na Balkanu, a u razgovoru za BBC ističe da je slučaj Gotovina "prelio čašu".

Na primjedbu novinara postaje da je, ako takva odbojnost postoji u američkoj administraciji, to bila jako dobro čuvana tajna, Kuhner kaže da je "bila javna tajna da je Bushova administracija vrlo nezadovoljna radom i ponašanjem Carle del Ponte". Kuhner dodaje da je "sve počelo prije nekoliko godina velikim nezadovoljstvom tijekom Miloševićevog suđenja i preopširnom optužnicom", a administraciji se nije sviđalo ni njeno stalno pozivanje na zapovjednu odgovornost, "posebno u optužnicama protiv vodećih generala, srpskih i hrvatskih".

"Tako uopćeno i široko tumačenje zapovjedne odgovornosti moglo bi, boje se u Washingtonu, biti iskorišteno kao presedan ne samo protiv SAD-a, nego i protiv, primjerice, Tonyja Blaira zbog bombardiranja Kosova. Način na koji Carla del Ponte tumači zapovjednu odgovornost praktički stavlja svaki rat izvan zakona", tumači za postaju Kuhner.

Kuhner naglašava za BBC da je "kap koja je prelila čašu u Washingtonu bila optužnica protiv hrvatskog generala Gotovine", te da "sve to, umjesto da stabilizira regiju, ima suprotan učinak".

U slučaju ponovnog mandata Georgea Busha, "dani Carle del Ponte su odbrojani", kaže Kuhner za BBC i dodaje da John Bolton koji je na listi mogućih kandidata za državnog tajnika ne skriva da mu se ne sviđa Haaški, a ni međunarodni kazneni sud". Tada bi sud za bivšu Jugoslaviju "u najkraće vrijeme prestao s radom", "na tome se već radi u Washingtonu", dodaje Kuhner.

U slučaju Kerryjeve pobjede, Kuhner procjenjuje da bi proces gašenja Haaškog suda bio nešto sporiji i manje dramatičan, ali s istim ishodom, jer se obje strane slažu oko zatvaranja Haaškog suda, prenosi BBC .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙