FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD SNAŽNO PODRŽAVA HAŠKI SUD

WASHINGTON, 26. listopada 2004. (Hina) - Sjedinjene Američke Državesnažno podržavaju Haški sud i potiču zemlje bivše Jugoslavije da upotpunosti surađuju s Tribunalom, objavio je State Department.
WASHINGTON, 26. listopada 2004. (Hina) - Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Haški sud i potiču zemlje bivše Jugoslavije da u potpunosti surađuju s Tribunalom, objavio je State Department.

List The Washington Times objavio je tekst u kojem se tvrdi da administracija predsjednika Busha u dramatičnoj izmjeni američke politike prema Haškom sudu traži da glavna tužiteljica Carla del Ponte okonča svoj kazneni progon i da se slučajevi ratnih zločina ili sude pred domaćim sudovima ili amnestiraju.

Komentirajući te tvrdnje, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli je u ponedjeljak izjavio da nema promjene politike Washingtona prema Haškom sudu.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju napore Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i njegove napore da se privedu pravdi oni koji su ozbiljno prekršili međunarodno humanitarno pravo", rekao je Ereli novinarima.

Ereli je rekao kako SAD nastavlja pružati financijsku i diplomatsku potporu Haškom sudu te "agresivno djelovati u poticanju vlasti Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske da ispune svoj dio zakonskih obveza i potpuno surađuju s Međunarodnim kaznenim sudom".

U tekstu objavljenom u nedjelju u Timesu urednik Ripon Forum magazina Jeffrey Kuhner piše da je u intervjuu s njime podtajnik za kontrolu naoružanja u State Departmentu John Bolton rekao kako je Washington duboko zabrinut da se ICTY, umjesto da potiče nacionalno pomirenje, pojavljuje kao prijetnja regionalnoj stabilnosti.

"Postoji vrlo stvarna opasnost da ICTY-jevi sudski postupci neće riješiti stanje na Balkanu nego stvoriti nove animozitete koji vode napetostima u budućnosti", navodi tekst Boltonove riječi.

Prema tekstu Bolton je rekao da je problem Haškog suda što nad njim nema demokratske odgovornosti.

"Zbog toga je naša strategija prema ICTY-ju da se ovi sudski progoni okončaju i vrati odgovornost Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama zato što, na kraju krajeva, mnogi od tih navodnih zločina su počinjeni u njihovo ime i trebaju se suočiti s realnošću."

Bolton je rekao da je jedan od negativnih aspekata bilo kojeg udaljenog suda što oduzima odgovornost čime ne pomaže političkom sazrijevanju društava koja se nadaju postati demokratska i shvaćaju da se moraju suočiti s djelima prethodnih vlasti.

"Zato je naš pristup ICTY-ju i Ruandskom sudu da stvorimo institucije u odnosnim zemljama i vratimo im te ovlasti", rekao je Bolton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙