FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRIJEMSKI MUČENICI - IZJAVE TETTAMANZIJA, BOZANIĆA, PULJIĆA I SRAKIĆA

SRIJEMSKA MITROVICA, 26. listopada 2004. (Hina) - Prošlo je 1700 godinaod mučeništva srijemskih i panonskih mučenika, kad je u 4. stoljećuovdje stolovao milanski nadbiskup Ambrozije kako bi Crkvi donio mir ivratio je na pravu kršćansku vjeru, i kad počinju veze Milanskenadbiskupije i Crkve u Sirmiumu, izjavio je novinarima milanskinadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi, predvoditelj današnjegasvečanog euharistijskog slavlja u Srijemskoj Mitrovici.
SRIJEMSKA MITROVICA, 26. listopada 2004. (Hina) - Prošlo je 1700 godina od mučeništva srijemskih i panonskih mučenika, kad je u 4. stoljeću ovdje stolovao milanski nadbiskup Ambrozije kako bi Crkvi donio mir i vratio je na pravu kršćansku vjeru, i kad počinju veze Milanske nadbiskupije i Crkve u Sirmiumu, izjavio je novinarima milanski nadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi, predvoditelj današnjega svečanog euharistijskog slavlja u Srijemskoj Mitrovici.

Na upit što poručuje katolicima koji su na tim prostorima manjinska vjerska zajednica, Tettamanzi je kazao da je to ljubav prema Kristu, vjernost Evanđelju, jer jedino tako mogu svjedočiti i drugim kršćanima, i onima koji ne vjeruju.

Dodao je kako su prvi mučenici Crkve bili svjedoci Kristova života, koji su pokazali svoju dosljednost, nalazeći utočište u Evanđelju. Po kardinalovim riječima mučeništvo u Crkvi nije prestalo do današnjih dana, jer oni koji žive vjeru moraju u određenim trenutcima biti spremni i na diskriminaciju i jedino tako potvrditi svoju vjeru, vjeru u Isusa Krista u kojoj nalaze snagu za život u današnjem svijetu.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 1700. obljetnicu srijemskih mučenika ocijenio je velikim događajem, koji je i poziv na život u vjeri svim kršćanima. Katolici, dodao je Bozanić, slave taj jubilej i tako pokazuju da su dosljedni Evanđelju i da slijede Isusa Krista.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je zadovoljstvo proslavom jubileja, rekavši kako je to vjerničko svjedočenje proteklo u svjetlu nade. "Proslava toga mučeništva važna je poruka nama danas, poruka nade i vjere koju moramo živjeti unatoč svim teškoćama", rekao je kardinal Puljić, podsjetivši kako su svećenici u tom dijelu srijemske biskupije puno pretrpjeli u vrijeme komunizma, jer su mnogi od njih bili proganjani i zatvarani. "Vjernici su i u prošlom ratu ovdje puno pretrpjeli, ali su unatoč svim teškoćama izdržali i spremni su i dalje svjedočiti vjeru u Krista", izjavio je kardinal Puljić.

Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić podsjetio je kako u Srijemu ima danas oko 50.000 vjernika katolika u 28 župa. Izrazivši zadovoljstvo proslavom, ponovio je da su vjernici ovdje u proteklu desetljeću prolazili teške kušnje, rekavši kako su se u ratno vrijeme približili Crkvi, a da to nastavljaju i danas jer u Crkvi vide određenu sigurnost. Biskup je pohvalio svećenike tog dijela biskupije, koji su se u tešku vremenu zauzeli i bili uza svoj narod.

"I danas smo izloženi u novom vremenu novim izazovima na koje moramo znati odgovoriti onako kako se od Crkve očekuje", rekao je Srakić. Dodao je kako imamo svjedočanstvo u srijemskim i panonskim mučenicima te da je i ova proslava učvršćenje vjere u biskupiji i u vjernika koji su vrlo ponosni na svoje slavne pretke.

"Mi nismo ovdje nikakvi stranci i pridošlice, ovdje kao vjernici postojimo 2000 godina", izjavio je novinarima biskup đakovački i srijemski Marin Srakić.

(Hina) xatod ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙