FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo - o obilježavanju Godine srijemskih mučenika

ĐAKOVO, 19. listopada 2004. (Hina) - U povodu središnje proslave Godinesvetih srijemskih mučenika, koja će na svetkovinu sv. Dimitrija 26.listopada biti održana u Srijemskoj Mitrovici, danas je u Biskupskomdomu u Đakovu održana konferencija za novinare.
ĐAKOVO, 19. listopada 2004. (Hina) - U povodu središnje proslave Godine svetih srijemskih mučenika, koja će na svetkovinu sv. Dimitrija 26. listopada biti održana u Srijemskoj Mitrovici, danas je u Biskupskom domu u Đakovu održana konferencija za novinare.

O značenju tog jubileja i njegovoj središnjoj proslavi govorili su đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić, pomoćni biskup i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović i župnik Župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici Eduard Španović.

"Ove godine navršava se 1700 godina od mučeništva svetih mučenika Panonije Srijemske što obilježava naš kršćanski svijet. Kršćanske crkve na ovim prostorima ponose se svojim slavnim prapočecima u koje su svoje živote ugradili brojni mučenici Sirmiuma. Njihovo se svjedočanstvo ne smije zaboraviti, oni su navijestili evanđelje žrtvujući svoj život iz ljubavi i trajnim svjedočanstvom obilježili više od 2000 godina kršćanstva", rekao je biskup Marin Srakić. Podsjetio je da su sveti srijemski mučenici brojni znani i neznani muževi i žene, biskupi, svećenici, vojnici, obrtnici i drugi koji su svoje svjedočanstvo, živote i mučeništvo utkali u korijene kršćanstva.

Istaknuo je kako će središnje misno slavlje 26. listopada na središnjem trgu u Srijemskoj Mitrovici, na Trgu sv. Dimitrija, s početkom u 11 sati, predvoditi kardinal Dionigi Tettamanzi, milanski nadbiskup, u zajedništvu s 40-ak visokih crkvenih dužnosnika, kardinala, nadbiskupa i biskupa iz RH, SiCG, BiH, Slovenije, Makedonije Mađarske, Italije, Austrije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja te oko 200 svećenika.

Najavio je i nazočnost visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve i državnih vlasti. Dan uoči središnje proslave u ponedjeljak, 25. listopada, u 18 sati, svečanu večernju misu u mitrovičkoj konkatedrali predvodit će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Pomoćni biskup Gašparović istaknuo je kako je sve spremno za središnju proslavu jubileja srijemskih mučenika te kako se očekuje dolazak oko 10.000 hodočasnika.

Mitrovički župnik Eduard Španović ocijenio je kako je proslava 1700. godišnjice mučeništva srijemskih mučenika i dolazak velikoga broja hodočasnika veliko ohrabrenje za katolike u srijemskom dijelu biskupije.

Kao uvod u središnju proslavu jubileja najavljen je i međunarodni simpozij posvećen 1700. godišnjici mučeništva srijemskih mučenika koji će se u Đakovu, u Središnjoj biskupijskoj knjižnici, održavati u petak i subotu, 22. i 23. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙