FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: Cijenu ulaska u EU ne smiju platiti hrvatski radnici

ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Savez samostalnih sindikataHrvatske (SSSH) neće pristati da cijenu brzog ulaska u Europsku uniju(EU) plate hrvatski radnici, već nastojati to spriječiti kroz aktivnosudjelovanje u radu Europske konfederacije sindikata (EKS) kojaokuplja 60 milijuna europskih radnika, izjavila je danas predsjednicaSSSH-a Vesna Dejanović.
ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) neće pristati da cijenu brzog ulaska u Europsku uniju (EU) plate hrvatski radnici, već nastojati to spriječiti kroz aktivno sudjelovanje u radu Europske konfederacije sindikata (EKS) koja okuplja 60 milijuna europskih radnika, izjavila je danas predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.

Predsjednik EKS-a John Monks, u čiju je asocijaciju SSSH primljen polovicom ovoga mjeseca, rekao je da se u Hrvatsku došao upoznati s radom sindikata te upoznati Vladu i javnost što znači članstvo u EKS-u.

Ocijenio je da Hrvatska nema još puno vremena za prilagodbu zakonodavstva standardima EU-a jer je kasno krenula, no u tome važnu ulogu moraju odigrati i sindikati.

Monks je izrazio zadovoljstvo radom SSSH-a i rasponom djelatnosti koje okuplja, naglasivši da će najveća hrvatska središnjica od sada biti ravnopravno uključena u sve aktivnosti EKS-a.

Sindikati u EU imaju važnu ulogu, posebice u uspostavi socijalnog dijaloga, no isto tako nastoje utjecati na zakonodavstvo i ukupnu politiku EU-a.

"Mnogo EU-ovih zakona od ranih devedesetih do danas rezultat su pregovora koje je EKS vodio s Europskom komisijom i europskim udruženjima poslodavaca", rekao je Monks.

Dejanović je ponovno odbacila ocjene o rigidnom hrvatskom radno-socijalnom zakonodavstvu koje navodno negativno utječe na konkurentnost našega gospodarstva.

"Hrvatska je svoje radno zakonodavstvo više puta mijenjala i usklađivala s europskim, no stvarni je problem njegova primjena", naglasila je Dejanović.

Dodala je kako je predsjednik najveće europske sindikalne asocijacije ocijenio skandaloznim što se na hrvatskim sudovima vodi 1,5 milijun sporova, više nego što Hrvatska ima ukupno zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙