FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS traži sastanak sa šukerom u vezi pal zajma svjetske banke

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)zatražili su danas hitan sastanak s ministrom financija Ivanom Šukeromu vezi Programskog zajma za prilagodbu (PAL) Svjetske banke kako birazjasnili nedoumice o preduvjetima za zajam i mogućim posljedicama zahrvatske radnike, kao i sve građane.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas hitan sastanak s ministrom financija Ivanom Šukerom u vezi Programskog zajma za prilagodbu (PAL) Svjetske banke kako bi razjasnili nedoumice o preduvjetima za zajam i mogućim posljedicama za hrvatske radnike, kao i sve građane.

Riječ je o zajmu koji bi trebao pomoći izradi razvojnih strategija za poboljšanje poljoprivrede, infrastrukture, energetike, javne uprave i pravosuđa, što bi sve trebalo Hrvatskoj omogućiti lakši ulazak u Europsku uniju.

NHS u priopćenju ističe da je poučen lošim iskustvom kada je bivša Vlada dogovorila Zajam o strukturnoj prilagodbi (SAL) sa Svjetskom bankom 2001. bez konzultacija sa sindikatima, a pritom se obvezala na smanjenje radničkih prava za zajam od 202 milijuna američkih dolara.

Tu si je obvezu dodatno povećala i 2002. u dogovoru s MMF-om za novi stand-by aranžman, što se pokazalo neprelaznom preprekom pri pregovorima o izmjenama Zakona o radu i drugih pratećih zakona.

Upravo zbog toga NHS traži potpune informacije i sudjelovanje sindikata u pripremama PAL zajma.

Šuker je, ističe NHS, primio predstavnike sindikata 1. lipnja i tom prigodom dao riječ kako nema nikakvih zakulisnih igara oko novog stand-by aranžmana i PAL zajma, no nedavno su sindikalci iz medija doznali kako bi trebali izgledati uvjeti za dobivanje PAL zajma.

Spominju se smanjenje subvencija i državnih jamstava, smanjenje masa plaća i broja zaposlenih u državnim i javnim službama, smanjenje troškova liječenja i povećanje participacije građana, smanjenje socijalnih izdataka, daljnja privatizacija, posebno deset državnih poduzeća itd.

Hoće li posljedice zajma biti smanjenje socijalnih prava, otpuštanje radnika, udar na plaće u državnim i javnim službama, te gubljenje konkurentnosti Hrvatskih željeznica, pita se NHS.

Hoćemo li krenuti u daljnju privatizaciju preostalih poduzeća u državnom vlasništvu "na način prihvatljiv Svjetskoj banci" ili ćemo se oko toga prije dogovoriti i odrediti mi u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙