FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: BEARA SE U UTORAK IZJAŠNJAVA O KRIVNJI

DEN HAAG/ZAGREB,11. listopada(Hina) - Bivši načelnik obavještajneuprave vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, koji se tijekom videndapredao vlastima u Srbiji nakon čega je prebačen u Haag u utorak ćebiti izveden pred sud kako bi se izjasnio o krivnji.
DEN HAAG/ZAGREB,11. listopada(Hina) - Bivši načelnik obavještajne uprave vojske Republike Srpske Ljubiša Beara, koji se tijekom videnda predao vlastima u Srbiji nakon čega je prebačen u Haag u utorak će biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o krivnji.

Beara, optužen za genocid u Srebrenici, bit će izveden pred suca Iana Bonomya u utorak u 15 sati, priopćio je Haški sud (ICTY).

Vlasti u Beogradu u subotu navečer su priopćile da se Beara dobrovoljno predao te da je odmah prebačen u Haag u pratnji srbijanskog ministra pravosuđa Zorana Stojkovića.

U nedjelju je ICTY potvrdio da je Beara smješten u pritvorsku jedinicu UN-a u Scheveningenu, a tužiteljstvo je obznanilo da se Beara nije predao već je uhićen što glasnogovornik suda Jim Landale nije želio komentirati.

Ljubišu Bearu, rođenog 1939. u Sarajevu, optužnica podignuta 26. ožujka 2002. tereti u šest točaka za genocid ili suučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi i nasilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice od 12. do 19. srpnja 1995. godine.

U vrijeme na koje se odnosi optužnica, pukovnik Beara bio je načelnik za sigurnost glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS), među inim odgovoran za zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

U optužnici se navodi da je bio "član i ključni sudionik udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bilo prisilno premjestiti žene i djecu iz srebreničke enklave 12. i 13. srpnja 1995., te zarobiti, zatočiti, strijeljanjem pogubiti, pokopati i nanovo zakopati tisuće Bošnjaka, muškaraca i mladića od 16 do 60 godina".

Prema optužnici, u tim je danima ubijeno više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka, što predstavlja najteži ratni zločin u Europi nakon II. svjetskog rata. Za genocid u Srebrenici, ICTY je kao suučesnike u udruženom zločinačkom pothvatu optužio i bivšeg političkog i vojnog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te oficire VRS Vinka Pandurevića, Dragu Nikolića, Vujadina Popovića i Ljubišu Borovčanina, koji su još uvijek na slobodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙