FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN SPREMAN PREKINUTI PROCES OBOGAĆIVANJA URANA U VRIJEME PREGOVARA S EU

ZAGREB/TEHERAN, 25. listopada 2004. (Hina) - Iran je spreman razmotritinastavak odgode postupka obogaćivanja urana dok traju pregovori seuropskim zemljama, ali neće odustati od prava na ovladavanjenuklearnom tehnologijom u civilne svrhe kakvo imaju i mnoge drugezemlje u svijetu, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik iranskogVrhovnog vijeća sigurnosti Hasan Rohani.
ZAGREB/TEHERAN, 25. listopada 2004. (Hina) - Iran je spreman razmotriti nastavak odgode postupka obogaćivanja urana dok traju pregovori s europskim zemljama, ali neće odustati od prava na ovladavanje nuklearnom tehnologijom u civilne svrhe kakvo imaju i mnoge druge zemlje u svijetu, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik iranskog Vrhovnog vijeća sigurnosti Hasan Rohani.

"Plan Europljana za odgodu postupka obogaćivanja na neodređeno vrijeme nije u suprotnosti s kriterijima Islamske Republike i može se primijeniti", prenio je AFP Rohanijevu izjavu nakon sastanka s članovima parlamentarnog povjerenstva za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, objavila je iranska državna televizija.

Agencije podsjećaju kako su prošlog četvrtka na pregovorima u Beču predstavnici europske "Velike trojke" - Francuske, Njemačke i Velike Britanije - predložili Iranu potpuni prekid aktivnosti oko proizvodnje nuklearnog goriva u zamjenu za pomoć oko nuklearne tehnologije u civilne svrhe i nastavak pregovora o trgovini.

Termin "na neodređeno vrijeme", tvrdi Rohani, "ne znači zauvijek".

Kad govore o (odgodi) "na neodređeno vrijeme", Europljani misle na odgodu "dok traju pregovori, jer je predviđeno da s njima počnu dugotrajni pregovori", rekao je Rohani, čije je riječi prenijela službena agencija Irna.

"Ako, recimo, pregovori traju sedam mjeseci, oni kažu kako Iran mora toliko dugo poštovati odgodu", rekao je Rohani.

"Oduvijek govorimo kako će svaka odluka Islamske Republike o odgodi biti isključivo dobrovoljna", naglasio je iranski dužnosnik i napomenuo kako Iran za sebe traži jednaka prava kakva imaju druge zemlje potpisnice Sporazuma o nuklearnom naoružanju (NPT).

"Europa mora priznati prava Islamskoj republici, sukladno međunarodnim konvencijama, a osobito NPT-u", navodi Reuters rohanijevu izjavu o tome da Iran ima jednaka prava na razvoj nuklearne tehnologije u civilne svrhe kao i sve druge zemlje obuhvaćene tim sporazumom.

"Moraju prihvatiti da imamo crvene linije, preko kojih se ne smije ići, i nacionalne interese koji se ne smiju zanemarivati", kazao je Ruhani.

Predstavnici triju zemalja u Beču su od Teherana tražili da prekine procese obogaćivanja urana ako želi izbjeći da cijeli problem bude proslijeđen Vijeću sigurnosti UN, koje bi moglo reagirati proglašenjem sankcija.

Prije svega se traži zaustavljanje pogona tvornice za konverziju urana u Ispahanu i odustajanje od izgradnje reaktora na tešku vodu, koji može proizvoditi plutonij, u Araku. U zamjenu je Iranu, prema diplomatskim izvorima koje prenosi AFP, ponuđena nabava civilne nuklearne tehnologije, što bi moglo uključivati i pokusni reaktor na laku vodu, ako Teheran dokaže kako ne pokušava izraditi nuklearno oružje.

"Strpljenje Irana je veliko i mi ćemo učiniti sve kako bismo uspostavili povjerenje, jer sa svijetom želimo suradnju na političkom, gospodarskom, socijalnom i kulturnom planu i nikoga ne želimo bespotrebno uznemiravati", naglasio je glavni tajnik iranskog Vrhovnog vijeća sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙