FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIHIĆ ODBACUJE TVRDNJE BISKUPA IZ BiH

SARAJEVO,13. listopada 2004.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosnei Hercegovine Sulejman Tihić odbacio je u srijedu tvrdnjebosanskohercegovačkih biskupa da je svojim nedavnim istupima cijeluKatoličku crkvu optužio za poticanje iseljavanja Hrvata iz te zemlje.
SARAJEVO,13. listopada 2004.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić odbacio je u srijedu tvrdnje bosanskohercegovačkih biskupa da je svojim nedavnim istupima cijelu Katoličku crkvu optužio za poticanje iseljavanja Hrvata iz te zemlje.

Odgovarajući na otvoreno pismo biskupa BiH koje mu je upućeno u utorak, Tihić je na isti način u srijedu naveo da nikada i nigdje nije optužio Crkvu za etničko čišćenje ili odlazak Hrvata iz BiH.

Pri tom je istaknuo kako posebice cijeni odnos kardinala Vinka Puljića i biskupa Franje Komarice prema BiH kao i sve što su oni učinili ne samo za Hrvate nego i za sve druge građane te zemlje.

"Izjava koju sam dao odnosi se na odgovornost onih koji su u to (ratno) vrijeme vodili politiku u ime Hrvata kako u BiH tako i u Republici Hrvatskoj. Oni jesu zagovarali stvaranje etnički čistih teritorija putem tzv. humanog preseljenja naroda", stoji u Tihićevu pismu biskupima.

Odgovarajući na navode po kojima je i u dijelovima BiH koje je kontrolirala bošnjačka vlast bilo rušenja katoličkih crkava i drugih vjerskih objekata, predsjedatelj Predsjedništva BiH je ustvrdio da je to bio slučaj samo u onim dijelovima zemlje gdje nije bilo moguće u cijelosti kontrolirati stanje zbog ratnih zbivanja.

Ističući da žali zbog krivih interpretacija njegovih ranijih izjava, Tihić je na kraju naveo da smatra da je za budućnost BiH važno osigurati punu ravnopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka te da svako svojatanje BiH smatra pogubnim jer vodi u njenu podjelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙