FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZA ZAPADNI BALKAN SVEJEDNO TKO ĆE POBIJEDITI NA IZBORIMA U SAD-U

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik washingtonskogProjekta za demokracije u tranziciji Bruce Jackson ocijenio je urazgovoru za Radio slobodnu Europu da je za zemlje zapadnog Balkanasvejedno hoće li na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državamapobijediti Bush ili Kerry i istaknuo da su, kada je riječ o politiciprema Balkanu, stajališta američkih republikanaca i demokrataiznenađujuće podudarna.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik washingtonskog Projekta za demokracije u tranziciji Bruce Jackson ocijenio je u razgovoru za Radio slobodnu Europu da je za zemlje zapadnog Balkana svejedno hoće li na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama pobijediti Bush ili Kerry i istaknuo da su, kada je riječ o politici prema Balkanu, stajališta američkih republikanaca i demokrata iznenađujuće podudarna.

Jackson je za postaju istaknuo da je Balkan rijetko područje oko kojeg se stajališta demokrata i republikanaca toliko podudaraju i dodaje da veliki broj članova obje stranke 2005. smatraju odlučujućom godinom za Balkan. "Demokratski stratezi poput Holbrookea, Jima O' Briana koji oblikuju politiku Demokratske stranke imaju skoro identična gledišta kao njihove kolege iz Republikanske stranke. Zapadni Balkan je zapravo jedna od rijetkih svjetskih regija gdje se njihovi pogledi tako podudaraju. Većina njih 2005. smatra odlučujućom godinom za Balkan. Tada bi Srbija trebala konačno započeti s otvaranjem mehanizama približavanja EU-u i NATO-u, započet će rasprava ne samo o statusu Kosova, nego i o statusu unije Srbije i Crne Gore, a otvorit će se i pitanje statusa međunarodne zajednice na Kosovu i u Bosni, pa čak i pitanje imena Makedonije", najavljuje Jackson za postaju.

Ukoliko Kosovo u dogledno vrijeme neće biti u stanju ispuniti tražene standarde, te se pitanje njegovog konačnog statusa odloži i produži prisustvo međunarodne zajednice, i ako Crna Gora želi da se odvoji od Srbije, "savjetovao bih Srbiji da prema euro-atlantskim institucijama krene sama", kaže Jackson, "Priština i Podgorica neka se prema istom cilju kreću u skladu s vlastitim planovima. Manja i brža Srbija približila bi se Europskoj uniji u puno kraćem vremenu, otprilike za toliko vremena koliko je trebalo Hrvatskoj. Tada bi i ostali na Balkanu požurili uhvatiti korak s Hrvatskom i Srbijom, a kada se svi nađu u EU-u, granice će izgubiti važnost. To je moje osobno mišljenje i nisam siguran da ono ima širu potporu u Washingtonu", tumači Jackson.

Jackson se u razgovoru osvrnuo na rasprave koje se u Bosni i Hercegovini vode u vezi s Daytonskim sporazumom i podsjetio da će da bi do 2005. godine trebali započeti razgovori o povlačenju međunarodne zajednice koja se u BiH nalazi već gotovo deset godina. "Došlo je vrijeme da ta zemlja preuzme veću odgovornost za svoju budućnost a ne da Ujedinjeni narodi odlučuju o njoj, dakle došao je trenutak kada treba početi s udaljavanjem od Daytona i stranog vojnog prisustva", kaže Jackson za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙