FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: U SLUČAJU TADIĆEVOG OPOZIVA, IZBORI DO KRAJA GODINE

BEOGRAD,16. listopada(Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadićnajavio je u subotu, nakon što su radikali i socijalisti prošlogatjedna u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za njegov opoziv,mogućnost održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora do krajagodine.
BEOGRAD,16. listopada(Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je u subotu, nakon što su radikali i socijalisti prošloga tjedna u Skupštini Srbije pokrenuli inicijativu za njegov opoziv, mogućnost održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora do kraja godine.

"Nemam ništa protiv tog postupka, ali neuspjeh, koji je potpuno izvjestan, znači da se raspušta Skupština, da pada Vlada i slijede novi izbori. Nemamo ništa protiv novih izbora, potpuno smo spremni", kazao je Tadić obraćajući se u subotu članovima Glavnog odbora Demokratske stranke, čiji je predsjednik.

Inicijativu za opoziv Tadića, zbog poziva kojega je Tadić uputio kosovskim Srbima da se odazovu na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, potpisima je podržalo 84 zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i 22 zastupnika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, ali datum rasprave u Skupštini Srbije još nije određen. Za usvajanje inicijative potrebna je dvotrećinska većina zastupnika u Skupštini, odnosno da za opoziv glasa 167 od ukupno 250 zastupnika, što znači radikalima i socijalistima nedostaje još 63 skupštinska glasa za izglasavanje opoziva. Prema Ustavu, predsjednik je opozvan ako na referendumu odluku Skupštine Srbije potvrdi više od polovine ukupnog broja birača u Srbiji, odnosno oko tri milijuna i 250 tisuća birača.

Ukoliko za inicijativu glasa manje od tog broja birača, raspušta se Skupština Srbije, te raspisuju izvanredni parlamentarni izbori.

Demokratska stranka Srbije, kako je kazao njen dužnosnik i predsjednik zastupničkog kluba u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić, neće podržati inicijativu za smjenu predsjednika Tadića, a već ranije su se protiv inicijative izjasnile i stranke koje čine manjinsku Vladu Srbije, G17 Plus Miroljuba Labusa i koalicija Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙