FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Monografija o župi Gore

Hrvatska-monografija-župaPredstavljena Monografija o župi GoreGORE kod PETRINJE, 22. listopada 2004. (Hina) - Monografija o župiGore, jednoj od najstarijih i najvažnijih župa u Zagrebačkojnadbiskupiji, pod nazivom "Osam stoljeća Župe Gore", koje je autorpublicist i povjesničar Lojze Buturac iz Siska, predstavljena jevečeras u Gorama kod Petrinje.
GORE kod PETRINJE, 22. listopada 2004. (Hina) - Monografija o župi Gore, jednoj od najstarijih i najvažnijih župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pod nazivom "Osam stoljeća Župe Gore", koje je autor publicist i povjesničar Lojze Buturac iz Siska, predstavljena je večeras u Gorama kod Petrinje.

Izdavač monografije je petrinjski ogranak Matice hrvatske.

Autor knjige Buturac je, predstavljajući knjigu, istaknuo da gorska župa postoji još od 1201., od kada o njoj svjedoče pisani povijesni tragovi. Na tome ranokršćanskom i srednjovjekovnom prostoru, koji je bio vjersko i duhovno, upravno i gospodarsko središte područja između Une, Kupe i Save, već su se u 14. stoljeću, godine 1334., nalazile četiri crkve.

U gorskoj župi od 1705., nakon odlaska turskih osvajača, do danas u službi se izmijenilo 38 župnika i 77 kapelana, istaknuo je autor Buturac, zahvalivši svima koji su pomogli izdavanje knjige.

Posebno je zahvalio mr. Marici Đureković, rođenoj Goranki i ljubiteljici Gora i povijesti toga kraja, koja mu je pomogla u prikupljanju izvornih povijesnih dokumenata na kojima se zasniva knjiga. Na velikoj pomoći zahvalio je i bivšem gorskom župniku vlč. Franji Dunaju, sadašnjem župniku Pašku Glasnoviću i bivšem glinskom župniku vlč. Miji Dukiću.

O knjizi su na prigodnoj svečanosti govorili glavni urednik izdavačke djelatnosti petrinjskog ogranka Matice hrvatske Davor Salopek, urednik knjige Ivan Rizmaul, a predstavljanju knjige u kapelici župnog dvora nazočili su pomoćni biskup zagrebački msgr. Josip Mrzljak, ekonom Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Hren, glinski gradonačelnik Marko Sremić i javni djelatnici iz kulturnoga, vjerskoga i političkog života Sisačko-moslavačke županije.

Predstavljanje monografije popraćeno je u kapelici župnog dvora koncelebriranom misom koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački msgr. Josip Mrzljak.

Sudionici svečanog predstavljanja knjige i misnog slavlja apelirali su na mjerodavna Vladina ministarstva da pomogne obnovu u Domovinskom ratu teško oštećene i jako razrušene ranokršćanske crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 11. stoljeća, koja je konzervirana i pripremljena za obnovu nakon oslobođenja Gora u Domovinskom ratu.

Sudionici svečanosti zavjetovali su se da će Gore ponovno postati poznatim marijanskim svetištem u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙