FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 20. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 20. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je da će se za nekoliko dana znati hoće li hrvatski građani predsjednika države birati u utorak, 21. prosinca, dakle na radni dan, ili u nedjelju, 19. prosinca. Novinarima je rekao da je Vlada zamolila predsjednika Vrhovnog suda Ivicu Crnića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da još jednom vide postoji li mogućnost da se izbori ipak održe u nedjelju, 19. prosinca. Sanader je priznao da ni Vlada nije zadovoljna što dan predsjedničkih izbora pada u utorak, ali i napomenuo da o tome ne odlučuje Vlada nego hrvatski Ustav. Premijer je pri tome potvrdio da će inicirati izmjene Ustava kako bi se zajamčilo da se predsjednički izbori održavaju svakih pet godina u studenom ili prosincu ovisno o dogovoru i uvijek nedjeljom. Za te će izmjene, rekao je, tražiti konsenzus političkih i gospodarskih čimbenika.

ZAGREB -Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je jučer da bi kao građanin podržao inicijativu da se promijene Ustavne odredbe po kojima bi se ubuduće predsjednički izbori održavali neradnim danom, odnosno nedjeljom. "To bi bilo moguće i ja bih se s tim vrlo rado složio, međutim ja nemam nikakvog utjecaja na takvu odluku. Ali, kao građanin, s tim bih se složio", rekao je Mesić novinarima nakon posjeta Vojnom ordinarijatu.

- Predsjednik Stjepan Mesić jučer je odgovarajući na novinarska pitanja izjavio da on nije poslao Haagu transkripte razgovora sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s generalima HV-a na Brijunima uoči akcije Oluja, a o kojima su proteklih dana pisali mediji. "Ne znam tko je Haagu poslao te transkripte. Neka se to utvrdi", kazao je Mesić. Na upit je li s dokumenata skinuo oznaku tajnosti kao što je proteklih dana najavljivao, Mesić je rekao da je dao suglasnost na to da se s tim dokumentima može raspolagati. "Dao sam suglasnost da se oslobodi čuvanja tajne i da se može s tim raspolagati", rekao je predsjednik Mesić.

ZAGREB - Reprezentativna izložba "Stoljeće gotike na Jadranu - slikarstvo u ozračju Paola Veneziana" otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevih dvora u Zagrebu. Izložbu, nastalu suradnjom hrvatskih i talijanskih stručnjaka, otvorio je dr. Petar Selem, predsjednik saborskog Odbora za kulturu, obrazovanje i znanost. Predstavljeno je 60 vrhunskih umjetnina, tempera na drvu i religijskih predmeta iz župa, crkava i samostana od Poreča do Dubrovnika te nekoliko umjetnina iz muzeja u Padovi, Veneciji, Kopru i Ljubljani. Cilj je izložbe, istaknuto je na otvorenju, pokazati utjecaj slikarstva talijanskog majstora Paola Veneziana na slikare na istočnoj Jadranskoj obali te kako su hrvatski slikari pod Venezianovim utjecajem dosegnuli za ono doba svjetsku razinu.

ZAGREB - Opsežna monografija o Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" - "Palača za novo stoljeće" predstavljena je sinoć u Zagrebu u povodu 30 godina postojanja dvorane. Nakladnik monografije je KD "V. Lisinski", a uredila ju je glazbena urednica Hrvatskog radija Marija Barbieri. U knjižari Profil Megastore predstavili su je ravnatelj Dvorane Lovro Lisičić, akademik Nedjeljko Fabrio, dogradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik Antun Vujić i u ime Profila Pavle Kalinić. Istaknuli su da to djelo svjedoči povijest dvorane kroz koju je u proteklih 30 godina prošlo oko deset milijuna posjetitelja. U njoj je, istaknuto je, održano više od deset tisuća najrazličitijih kulturnih i ostalih događaja, a ugostila je najuglednije svjetske umjetnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙