FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla slikarica i kiparica Mila Kumbatović

ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Jedna od najuglednijih hrvatskihslikarica i kiparica Mila Kumbatović umrla je jučer u Kliničkojbolnici "Merkur" u Zagrebu.
ZAGREB, 17. listopada 2004. (Hina) - Jedna od najuglednijih hrvatskih slikarica i kiparica Mila Kumbatović umrla je jučer u Kliničkoj bolnici "Merkur" u Zagrebu.

Mila Kumbatović rodila se u Omišlju godine 1915. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1939., a svoje je slikarsko djelo izgrađivala na tradiciji postimpresionizma i cezannizma.

Jedna od najboljih poznavateljica slikarskog i kiparskog opusa Mile Kumbatović i autorica opsežne monografije, povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski posebice istače vezanost umjetnice uz rodni otok Krk, dodajući kako sva motivika njezina slikarstva proistječe iz autentičnog prostora otoka Krka od pejsaža iz ranih 50-ih godina.

U to doba, godine 1954. Mila Kumbatović naslikala je svoje poznato djelo "Portret Krčanke".

Nakon tog razdoblja Mila Kumbatović kreće u apstrakciju i 60-ih godine nastaje njezin ciklus "Svijet kamena".

Njezino slikarstvo, kako je istaknula Ivanka Reberski, obilježeno je velikim mijenama, njezin interes i slikarski svijet kreću se od neposrednog doživljajnog zavičajnog krajolika otoka Krka preko mikrostruktura kamena do makrokozmosa od krčkog kamenjara do svemirskih galaksija.

U zrelim 70-im godinama Mila Kumbatović počinje raditi skulpturu hrabro se upuštajući u pravu avanturu invencija, rekla je Ivanka Reberski, dodajući kako je i u skulpturi umjetnica nastojala spojiti realne i alternativne svjetove u poznatom ciklusu "Industrijska skulptura", koji je nastao od 1975. do 1980.. U tome ciklusu Mila Kumbatović za skulpture rabi elemente strojeva i gotove tvorničke proizvode kao dijelove slobodnih trodimenzijskih konstrukcija. Važan dio njezina opusa je izrada mozaika i staklenih skulptura.

Mila Kumbatović samostalno je izlagala u Zagrebu, Krku, Rijeci, Beogradu i Parizu. Zadnja retrospektivna izložba velike umjetnice bila je godine 2003. u Galeriji Klovićevim dvorima. Izložbu je pratila opsežna monografija Ivanke Reberski.

Mila Kumbatović bit će pokopana u obiteljsku grobnicu u rodnom Omišlju na Krku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙