FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HODAK: NIJEDAN SVJEDOK NE TERETI BOŠKOVSKOG ZA UBOJSTVA

SKOPLJE, 22. listopada 2004. (Hina) - Nijedan svjedok ne tereti bivšegmakedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskog za slučajRaštanska Lozja, odnosno ubojstvo sedmero ekonomskih imigranata izPakistana i Indije, izjavio je u petak u Skoplju odvjetnik BoškovskogZvonimir Hodak.
SKOPLJE, 22. listopada 2004. (Hina) - Nijedan svjedok ne tereti bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskog za slučaj Raštanska Lozja, odnosno ubojstvo sedmero ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije, izjavio je u petak u Skoplju odvjetnik Boškovskog Zvonimir Hodak.

Istražni sudac Županijskog suda u Puli Ivica Stanić i županijski tužitelj Vlatko Nuić završili su u Skoplju saslušavanje svjedoka o slučaju Raštanska Lozja u kome se bivši makedonski ministar unutarnjih poslova tereti da je 2002. godine naredio ubojstvo šestorice Pakistanaca i jednog Indijca. Oni su navodno ubijeni kako bi se pokazalo da Makedonija aktivno sudjeluje u "ratu protiv terorizma".

Saslušavanju svjedoka bio je nazočan i Hodak koji je kazao da nitko od 20-ak saslušanih svjedoka ne optužuje Boškovskog da je izvršitelj kaznenog djela za koje se tereti pred sudovima u Puli i u Skoplju.

Prema tome, naglasio je Hodak, iz Skoplja odlazimo zadovoljni jer smatramo da je situacija za nas završila povoljno.

On je najavio da će u Hrvatskoj na osnovu dokumentacije s iskazima svjedoka podnijeti tužbu Ustavnom sudu, a Županijskom sudu u Puli ponuditi uvid u iskaze svjedoka i dokumente koje posjeduje, kako bi se ukinuo pritvor Boškovskom i omogućilo mu se da se u daljem postupku brani sa slobode.

Na činjenicu da su četvorica optuženih za isti slučaj odbili dati iskaze hrvatskom sudskom timu jer nije bila dozvoljena nazočnost njihovih branitelja, Hodak je izjavio da je to propust Vrhovnog suda Makedonije, jer se radi o istom predmetu koji se vodi u dva različita suda i dvije različite zemlje.

Odvjetnici optuženih, smatra on, trebali su biti prisutni saslušanju svojih klijenata koji su u istom predmetu i okrivljenici i tako bi mogli zaštititi svoja procesna prava i kanalizirati iskaze u njihovu korist. Ali sigurno je, zaključio je Hodak, da će ova činjenica biti na štetu optužbe, a ne na štetu obrane.

Boškovski, koji uz makedonsko ima i hrvatsko državljanstvo, uhićen je 31. kolovoza u Balama nedaleko od Rovinja. Boškovski je uhićen temeljem naloga županijskog državnog odvjetnika u Puli, a sukladno ugovoru između Hrvatske i Makedonije o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Temeljem te suradnje Makedonija je Hrvatskoj ustupila kazneni progon Boškovskog koji se po makedonskom kaznenom zakonu tereti da je počinio kazneno djelo ubojstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙