FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO: HRVATSKI GODIŠNJI PROGRAM 2004.-2005. NAJBOLJI DOSAD

ZAGREB/BRUXELLES, 21. listopada 2004. (Hina) - NATO savez dao jenajviše ocijene Godišnjem nacionalnom programu za NATO 2004.-2005.,koji Hrvatsku dodatno profilira kao buduću članicu Sjevernoatlanskogsaveza, izjavio je u četvrtak visoki hrvatski dužnosnik.
ZAGREB/BRUXELLES, 21. listopada 2004. (Hina) - NATO savez dao je najviše ocijene Godišnjem nacionalnom programu za NATO 2004.-2005., koji Hrvatsku dodatno profilira kao buduću članicu Sjevernoatlanskog saveza, izjavio je u četvrtak visoki hrvatski dužnosnik.

"Saveznici su pohvalili dokument kao dosad najkompletniji, najučinkovitiji i najbolji", izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu iz Bruxellesa nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović.

On je Pojačanom višem odboru NATO-a u Bruxellesu predstavio Godišnji program, kojim je Hrvatska ušla u treći ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Riječ je o programu političkih, gospodarskih, pravnih i vojnih prilagodbi standardima NATO-a u kojem uz Hrvatsku sudjeluju Makedonija i Albanija, partneri iz Američko-jadranske povelje.

Po Šimunovićevim riječima, članovi Odbora pohvalili su političke, gospodarske i vojne reforme u Hrvatskoj, posebno ističući njezin doprinos savezničkoj politici i operacijama. Hrvatska kontinuirano sudjeluje u NATO-ovoj misiji u Afganistanu, a odnedavno i u civilnoj misiji u njemačkom pokrajinskom timu za obnovu u afganistanskom Faisabadu.

Pitanja članova Odbora odnosila su se ponajviše na suradnju s Haškim sudom i na slučaj odbjeglog haškog optuženika generala Antu Gotovinu, povratak izbjeglica i njihove imovine, reformu pravosuđa i sustava obrane, privatizaciju i regionalnu suradnju, rekao je Šimunović.

Tema razgovora bila je i potreba bolje komunikacije s javnošću o ulasku u NATO, kojemu se vlada premijera Ive Sanadera nada 2006. ili 2007. godine.

Za glavni cilj trećeg ciklusa MAP-a Zagreb je odredio doseći takav stupanj reformi koji će omogućiti otvaranje pristupnih pregovora s NATO-om.

Vlada u Godišnjem programu, u čijoj su izradi sudjelovala sva ministarstva, Hrvatski sabor i Ured predsjednika, navodi da čvrsto podupire politiku NATO-a i da će nastaviti širiti sudjelovanje u operacijama Saveza.

Kada je riječ o Iraku, Hrvatska ondje nije vojno angažirana u koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama, no doprinos je iskazala prihvatom na liječenje skupine iračke djece i forenzičkom obukom iračkih liječnika.

Kao moguću zapreku za ulazak Hrvatske u NATO analitičari navode da Zagreb s Washingtonom nije potpisao sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu.

Zapreka bi moglo biti i neizručivanje generala Gotovine Haškom sudu, čije Tužiteljstvo smatra kako se Zagreb ne trudi dovoljno da locira bjegunca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙