FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najoštrije je osudio jučerašnji događaj u Borovu naselju gdje su u eksploziji nepoznate eksplozivne naprave ozlijeđena dva građanina i učinjena materijalna šteta. Šeks očekuje da će nadležne institucije Republike Hrvatske energično poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se počinitelji tog nedjela procesuirali, ali isto tako da će se pojačano aktivirati određeni mehanizmi u cilju sprečavanja eventualnih budućih incidentnih događaja. Incident u Borovu naselju danas je oštro osudilo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti

VUKOVAR - Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Jovan Ajduković u današnjem priopćenju za javnost osudio je sinoćnju eksploziju ispred prostorija HSP-a u Vukovaru u kojoj su ozlijeđene dvije osobe. Ajduković u priopćenju navodi, kako se "ne radi ni o kakvom političkom napadu" te odbacuje "tezu da su počinitelji 'mladi Srbi'" jer oni, "imaju svoja imena i prezimena". Osudio je pripadnike srpske zajednice Zorana Ostojića, Milana Devedžića i Dragana Devedžića, kao neposredne sudionike u ovom incidentu dodajući kako je do njega došlo zbog "konzumiranja veće količine alkohola".

ZAGREB - Hrvatsko-švedski konzorcij koji stoji iza tvrtke Tele2 danas je u otvorenom pismu Vijeću Hrvatske agencije za telekominikacije, predsjedniku Vlade, resornom ministarstvu i medijima zatražilo da se preispitivanje odluke, kojim je odbijena ponuda tog konzorcija za trećeg mobilnog operatera, uvrsti na današnju javnu sjednicu Vijeća Agencije. Traže i da im Vijeće prije raspisivanja novog javnog natječaja dostavi obrazloženje o bodovanju njihove ponude. Takvo traženje iz konzorcija pojašnjavaju time što im Vijeće, iako su to tražili odmah nakon odbijanja ponude (19. listopada), još nije odgovorilo niti dostavilo detaljno obrazloženje provedenog bodovnog postupka.

ZAGREB - Novim natječajem za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji, koji će sutra biti objavljen u hrvatskom i međunarodnom tisku, bit će oglašene ukupno tri koncesije, po jedna druge i treće generacije te jedna kombinirana, a rok za konačno podnošenje ponuda bit će 3. prosinac ove godine, odlučilo je na današnjoj javnoj sjednici Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije. Natječajna dokumentacija bit će slična onoj iz tek završenog natječaja, ali će rokovi biti nešto kraći, zbog želje Vijeća da Hrvatska još do kraja ove godine dobije novog, trećeg operatera mobilne telefonije, naglasio je predsjednik Vijeća Gašper Gaćina.

SPLIT - U Operativnom središtu zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice u splitskoj Lori predstavljen je danas najsuvremeniji radarski sustav "Peregrin", u sklopu jedinstvenog projekta "More", za nadzor morske površine i zračnog prostora do tri tisuće metara visine. Predstavljanju je bio nazočan i ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima. Četiri radara iz sustava "Peregrin", vrijedna oko 20 milijuna dolara, trebala bi do kraja godine biti u funkciji na četiri jadranska otoka - Visu, Lastovu, Dugom otoku i Mljetu. Sustav je namijenjen u prvom redu nadzoru Ribolovno-ekološke zone, u sklopu razrađenog sustava koordinacije između mjerodavnih ministarstava, i poboljšanju sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu.

ZAGREB - Saborsko istražno povjerenstvo, koje bi trebalo utvrditi okolnosti oko državnih jamstava koja je bivša Vlada izdala riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" danas je, već na svojoj drugoj sjednici, privremeno prekinulo rad jer se HDZ-ovi i oporbeni članovi povjerenstva nisu mogli dogovoriti oko toga koju dokumentaciju tražiti od mjerodavnih institucija. HDZ-ovi članovi Branimir Glavaš i Emil Tomljanović inzistirali su da povjerenstvo od Vlade zatraži izvješće samo o tome jesu li i ostala brodogradilišta, ona u većinskom državnom vlasništvu, tražila, a nisu dobila državna jamstva. S druge strane, predsjednik povjerenstva, HSP-ovac Anto Đapić te SDP-ova članica Dragica Zgrebec zahtijevali su da se od Vlade zatraži popis svih jamstava izdanih brodogradilištima, bez obzira bila ona u privatnom, poput Lenca, ili u državnom vlasništvu.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske ne daje potporu niti jednoj kandidatkinji ili kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, istaknuto je danas na konferenciji za novinare te koordinacije ženskih nevladinih organizacija vezano uz izjavu HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor da ju podupire ta koordinacija. Koordinatorica Mreže Bojana Genov kazala je da Ženska mreža Hrvatske nikada nije niti će dati podršku bilo kojoj osobi za neku političku funkciju niti je ikada pozvala birače da glasuju za neku osobu. Dodala je kako pozdravljaju činjenicu da se na tu dužnost kandidira žena, no da će o izboru predsjednika Repubike odlučiti birači.

ZAGREB - Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. istupila je iz Ženske mreže Hrvatske zbog potpore koju je koordinatorica Mreže Bojana Genov dala Jadranki Kosor, HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu države, smatrajući da je time odstupila od načela nezavisnosti, rekle su predstavnice grupe B.a.b.e. na današnjoj konferenciji za novinare. U ime grupe B.a.B.e. Martina Belić kazala je da je načelo nezavisnosti jako važno za civilno društvo i njihovu organizaciju. B.a.B.e. smatraju kako ni u slučaju da Jadranka Kosor potpiše Platformu Ženske mreže ne bi mogla dobiti njihovu potporu, jer je Platforma ideal-tip, utopija kojoj se teži.

ZAGREB - Zlatko Benašić, osječki dogradonačelnik i jedini protukandidat Ivi Bancu na predstojećem 4. Saboru LS-a u subotu, 23. listopada, predstavio se danas sjedištu stranke u Zagrebu. Benašić je 12 godina zamjenik gradonačelnika Osijeka, više od 10 godina predsjednik osječkih liberala i jedan od potpredsjednika LS-a. Na konferenciji za novinare Benašić je potvrdio da nije za brzo ujedinjenje s HNS-om i Librom već za daljnji nastavak razgovora, ali na ravnopravnim temeljima.

ZAGREB - U perspektivi spasenja, u božanskom upravljanju ljudskim koracima može se razumjeti duboko poštovanje Svetoga Oca prema povijesti i predaji svakoga naroda i Crkve, izjavio je danas u Kulturno informativnom centru u Zagrebu zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić predstavljajući hrvatsko izdanje Papine knjige "Ustanite, hajdemo!" "Papa ne niječe da je oduvijek osjećao iskrenu ljubav prema svemu što u sebi nosi djelić njegove domovine i povijesti njegova naroda", napomenuo je Bozanić i poručio kako su iz poštovanja koje Sveti Otac iskazuje prema prošlosti i domovini jasnija njegova neprekidna upozorenja europskim narodima da ne zaborave svoje kršćanske korijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙