FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je danas deklasificirala zapise nastale djelovanjem Franje Tuđmana kao Predsjednika Republike, za koje je postavljen zahtjev branitelja haaških optuženika. Vlada je skinula oznaku tajnosti sa zapisnika sastanka predsjednika Franje Tuđmana i vojnog vrha, održanih 17. srpnja i 31. srpnja 1995. na Brijunima. Odluku o deklasifikaciji, odnosno skidanju oznake tajnosti sa spomenutih dokumenata Vlada je donijela na popodnevnoj sjednici koja je održana putem telefona.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader razgovarao je danas u Vladi s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom, a Račan je novinarima, nakon sastanka potvrdio da je, među ostalim, bilo riječi i o mogućim promjenama Ustava. Dodao je da SDP nije za ustavne promjene, ako je razlog isključivo promjena datuma predsjedničkih izbora, te da je to pitanje moguće riješiti i bez ustavnih promjena. Na pitanje slaže li se SDP s inicijativom premijera Sanadera o vraćanju bošnjačke manjine u preambulu Ustava, Račan je odgovorio kako se SDP tomu ne bi protivio kad bi se Ustav mijenjao zbog krupnijih pitanja, ali da bošnjačko pitanje ne smatra dovoljno 'teškim' za pokretanje ustavnih promjena. Račan je izvijestio da je glavna tema današnjeg sastanka bila ulazak Hrvatske u EU.

VELIŠKOVCI - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da je u vezi s datumom predsjedničkih izbora razgovarao i s predsjednikom Državnog izbornog povjerenstva Ivicom Crnićem i kao mogućnost naveo da se izbori umjesto najavljenog 21. prosinca (utorak) održe u siječnju, prvi izborni krug najvjerojatnije u nedjelju 2. siječnja, a drugi u nedjelju 16. siječnja. Predsjednički izbori u siječnju bili bi također u skladu s Ustavom koji propisuje da se izbori za predsjednika države održavaju najmanje 30, a najduže 60 dana prije isteka Predsjednikova mandata, rekao je Šeks novinarima u Veliškovcima gdje je otvorio novu područnu školu.

RIJEKA - Potpredsjednik i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci izjavio da IDS podupire ustavne promjene kako bi se utvrdilo da se izbori održavaju isključivo nedjeljom te da se u Ustav vrate Bošnjaci i Slovenci. Kajin smatra da bi se trebao ponovno uvesti Županijski dom koji bi promicao "regionalizam u zemlji". Dodao je da je Županijski dom 2001. ukinut iz "posve politikantskih razloga", odnosno zbog nesporazuma u tadašnjoj koaliciji SDP-HSLS.

ZAGREB - Ministarstvo financija naplatilo je danas bankarsko jamstvo od 3,6 milijuna eura koje je ruski Mečelj dao za sisačku Željezaru i tijekom sutrašnjeg dana doznačit će novac za isplatu plaća radnicima Željezare Valjaonice cijevi Sisak, priopćeno je poslijepodne iz Ministarstva. Predsjednik Uprave Željezare Valjaonice cijevi Sisak Damir Begović danas je u Sisku najavio da će minimalne plaće za rujan radnicima biti isplaćene najkasnije u petak.

ZADAR - Zadarski trgovci s Kalelarge, središnje ulice u gradu, danas su skidali plakate s likom generala Gotovine koji su noćas polijepljeni po njihovim izlozima. Plakatima su bile prekrivene gotovo cijele površine izloga. Nije poznato tko ih je postavio. Upitana o tome, zadarska gradonačelnica Ana Lovrin novinarima je izjavila da ne zna o čemu je riječ, niti tko je mogao postaviti plakate.

VARAŽDIN - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je danas u Varaždinu da Vlada traži način da se pomogne "Varteksu", no u izlasku iz krize u koju je zapala tvrtka moraju sudjelovati i vlasnici. Vukelić je kazao da nNije prihvatljivo da vlasnici ili poslovodstvo bilo koje tvrtke koja je u stopostotnu privatnom vlasništvu dođu pred Vladu i traže pomoć, a da pritom sami ne sudjeluju u uklanjanju teškoća.

SISAK - Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić večeras je izjavila da je glavna točka političkog djelovanja HNS-a u idućem četverogodišnjem razdoblju program "Hrvatska ujednačenih šansi - Hrvatska bez velikih i dramatičnih razlika u razvoju". Kao primjer velike i dramatične razlike u razvijenosti Pusić je iznijela kako, po podacima Hrvatske gospodarske komore, Sisačko-moslavačka županija, kao najsiromašnija županija, ima BDP od 1043 dolara po stanovniku, a najrazvijeniji Zagreb 19.200 dolara ili 19 puta više. Istaknula je da će HNS potaknuti ujednačen razvoj Hrvatske te će potaknut općine, gradove i županije da izrade dobre razvojne projekte kojima će se lokalne uprave kandidirati za predpristupne fondove Europske unije.

SAVUDRIJA - U Savudrijskoj vali danas se ponovno dogodio ribarski izgred kad je slovenska ribarica uplovila u hrvatsko teritorijalno more, potvrdio je glasnogovrnik istarske Policijske uprave i savudrijski ribari. Slovenski su mediji objavili da su novi izgred u Savudrijskoj vali izazvali hrvatski ribari jer su se suprotno slovenskim zakonima koristili kukama za lov na školjke. Savudrijski ribar Valter Kocijančić rekao je hrvatskim novinarima da je jutros oko 8 sati slovenska ribarica uplovila u hrvatsko more na 1,5 do dvije milje južnije od crte sredine u Savudrijskoj vali. Istaknuo je da su hrvatski ribari ribarili u hrvatskom moru po hrvatskim zakonskim propisima o ribarstvu, koji hrvatskim ribarima dopuštaju uporabu kuka u lovu na školjke.

ZAGREB - U povodu stote obljetnice rođenja čileanskoga pjesnika Pabla Nerude danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena izložba autora Željke Lovrenčić i Jordana Jelića "Pablo Neruda: Život i djelo". Izložba Nerudinih djela postavljena je iz fundusa Nacionalne i sveučilišne knjižnice, nekih ruskih izdanja i onih koje su zahvaljući autorima izložbe i Veleposlanstvu Čilea u Zagreb došle iz Latinske Amerike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙