FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: IDS za ponovnu uspostavu Županijskog doma

RIJEKA, 20. listopada (Hina) - Potpredsjednik i saborski zastupnikIDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeciizjavio da bi trebalo ponovno uvesti županijski dom koji bi promicao"regionalizam u zemlji".
RIJEKA, 20. listopada (Hina) - Potpredsjednik i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci izjavio da bi trebalo ponovno uvesti županijski dom koji bi promicao "regionalizam u zemlji".

Kajin je izjavio da je Županijski dom 2001. ukinut iz "posve politikantskih razloga", zbog nemogućnosti nekih izbornih koalicija odnosno zbog nesporazuma u tadašnjoj koaliciji SDP-HSLS, kad je HSLS u nemogućnosti suradnje sa SDP-om pokrenuo inicijativu za ukidanje Županijskog doma. Županijski dom nije ispunjavao svoju ulogu i nije imao smisla i kao takav nije koristio nikomu jer nije promicao regionalizam i lokalnu samoupravu, rekao je. Međutim, unatoč tomu Kajin smatra kako ga ipak nije trebalo ukinuti i proširiti Zastupnički dom sa 128 na 152 zastupnika, već je trebalo zadržati 128 zastupnika i smanjiti broj zastupnika u Županijskom domu Hrvatskog sabora.

Županijski je dom ukinut ustavnim promjenama u ožujku 2001., za koje su glasovala 103 zastupnika Zastupničkog doma tadašnje vladajuće koalicije, među kojima i zastupnici IDS-a.

Kajin je danas izjavio da IDS podupire ustavne promjene kako bi se utvrdilo da se izbori održavaju isključivo nedjeljom te da se u Ustav vrate Bošnjaci i Slovenci.

Također je rekao kako je uvjeren da će hrvatsko gospodarstvo izbjeći štetu od 85 milijuna dolara koja bi nastala zbog organizacije drugog kruga predsjedničkih izbora "jer će sadašnji predsjednik Stjepan Mesić dobiti izbore u prvom krugu".

Ako se ukine televizijski prijenos saborskih sjednica, bit će zanemarena uloga saborskih zastupnika "kao što se to dogodilo s ulogom predsjednika države".

Ocijenio je da bi se time "cementirala" sadašnja vlast, a da bi izgubili građani koji ne bi mogli čuti mišljenja pojedinih zastupnika i odrediti se za njih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙