FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba nezadovoljna napustila saborsku sjednicu

ZAGREB,5. listopada(Hina) - U nastavku 10. sjednice Hrvatskog sabora,predvečer, oporbeni zastupnici demonstrativno su napustili sabornicunezadovoljni što je predsjedavajući sjednice, potpredsjednik SaboraLuka Bebić - nakon što je preskočena jedna od predloženih točakadnevnog reda - želio otvoriti raspravu o IDS-ovu prijedlogu odluke opovratu duga umirovljenika.
ZAGREB,5. listopada(Hina) - U nastavku 10. sjednice Hrvatskog sabora, predvečer, oporbeni zastupnici demonstrativno su napustili sabornicu nezadovoljni što je predsjedavajući sjednice, potpredsjednik Sabora Luka Bebić - nakon što je preskočena jedna od predloženih točaka dnevnog reda - želio otvoriti raspravu o IDS-ovu prijedlogu odluke o povratu duga umirovljenika.

Budući da se rasprava trebala održati nakon što je Hrvatska televizija za danas završila televizijski prijenos saborske sjednice, zastupnik IDS-a Damir Kajin zatražio je da se saborska sjednica o toj temi odgodi za sutra ujutro, pred televizijskim kamerama, i uz nazočnost predstavnika Vlade.

Na odbijanje predsjedavajućeg Luke Bebića i njegovu odluku da se rasprava o IDS-ovu prijedlogu odluke o povratu duga umirovljenika ipak održi večeras, zastupnik Kajin upitao je predsjedavajućeg Bebića "želite li javnost lišiti mogućnosti da prati raspravu". Također je ustvrdio da je "riječ je o novom bezočnom bojkotu oporbenih prijedloga, kao što je prije nekoliko dana bio slučaj s raspravom o stand-by aranžmanu s MMF-om".

Na to potpredsjednik Sabora Luka Bebić dao mu je opomenu.

Potom je većina oporbenih klubova zatražila kratku stanku, a nakon nje IDS-ov zastupnik Kajin, i dalje nezadovoljan odlukom predsjedavajućeg, rekao je da je "na djelu diktat i teror većine nad manjinom", te ustvrdio da "HDZ želi pred 700 tisuća umirovljenika prikriti istinu o tome da od ove Vlade ne mogu ništa očekivati".

"Vlada nije u stanju izaći ni s prijedlogom osnivanja nekog imaginarnog fonda za povrat umirovljeničkog duga, a kamoli provesti odluku Ustavnog suda iz 1998.", kazao je Kajin, na što mu je potpredsjednik Sabora Luka Bebić izrekao drugu opomenu radi vrijeđanja parlamentarne većine.

Zastupnik HNS-a Dragutin Lesar rekao je da "vladajući HDZ namjerno želi od javnosti prikriti oporbene i za život građana bitne teme", a zastupnica SDP-a Milanka Opačić ustvrdila je da "HDZ-ovoj Vladi nije u cilju progovoriti o povratu duga umirovljenika sve dok to ne utvrdi s MMF-om.

Potom je stanku u ime Kluba HSS-a zatražila Ljubica Lalić, koju Bebić nije odobrio.

Predsjedavajući saborske sjednice Bebić ustrajao je u odluci da ne odobri stanku ni nakon napomena oporbenih zastupnika da predsjedavajući po Poslovniku mora svakom klubu udovoljiti na zahtjev za stanku, ističući da za stanku nije bilo povoda.

Takvo Bebićevo obrazloženje razljutilo je predsjednika HSS-a, zastupnika Zlatka Tomčića, koji mu je rekao kako od Sabora "pravi pijacu" i da se ponaša "siledžijski", a HSS-ova zastupnica Lalić zatražila je da se o svemu očituje saborski Odbor za Ustav i Poslovnik.

Nakon istupa HSS-ovaca oporbeni zastupnici napustili su sabornicu, što je predsjedavajući, potpredsjednik Sabora Bebić, ocijenio "čistom opstrukcijom rada Hrvatskog sabora". Također je pozvao zastupnika Kajina da obrazloži IDS-ov prijedlog, na što je Kajin rekao da zbog solidarnosti s oporbom i zbog "institucionalnog terora" ne želi stati pred govornicu.

Unatoč tomu, Bebić je otvorio raspravu, za koju su se prijavili zastupnik HSU-a Silvano Hrelja i zastupnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Hrelja je rekao da je prihvaćeni zakon o povratu duga dobar te da su u tijeku pregovori o rješavanju tog pitanja, no da ne želi raspravljati o IDS-ovu prijedlogu "ako mu je samo cilj pred kamerama zaraditi političke bodove".

Zastupnik Jarnjak ocijenio je da je IDS-ov prijedlog o povratku duga umirovljenicima isključivo političke naravi i neprovediv jer traži novac koji država u ovom trenutku nema.

"Taj prijedlog je politikantstvo, nije pokušaj da se riješi problem umirovljenika nego da se ovoj Vladi baci klip pod noge", kazao je Jarnjak.

Nakon što je s liste prijavljenih za raspravu o IDS-ovu prijedlogu prozvao oporbene zastupnike koji su u međuvremenu napustili sabornicu, Bebić je zaključio današnje zasjedanje.

Sjednica Hrvatskog sabora nastavlja se sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙