FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH I KERRY SPORILI SE OKO UNUTARNJOPOLITIČKIH PITANJA

WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush injegov demokratski izazivač John Kerry sporili su se u srijedu uposljednjoj predsjedničkoj debati oko toga koji od njih može osiguratibolji i sigurniji život za Amerikance, povećati zaposlenost i ojačatizdravstvenu skrb te zaštiti Sjedinjene Države pred terorističkomprijetnjom.
WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry sporili su se u srijedu u posljednjoj predsjedničkoj debati oko toga koji od njih može osigurati bolji i sigurniji život za Amerikance, povećati zaposlenost i ojačati zdravstvenu skrb te zaštiti Sjedinjene Države pred terorističkom prijetnjom.

U televizijski prenošenoj debati na Sveučilištu Arizona u Tempeu, Bush i Kerry su u trećem i posljednjem susretu 90 minuta posvetili unutarnjopolitičkim pitanjima nastojeći steći prednost u očima birača samo tri tjedna pred izbore 2. studenoga.

Odmah na početku Kerry je optužio Busha da je požurio u rat u Iraku bez potpore saveznika i tako odvratio pozornost od terorista, pravog američkog neprijatelja. "Kao rezultat Amerika danas nosi ogroman teret, a da nismo sigurni koliko bi trebali biti", rekao je on. Kerry je ustvrdio da Bush ne čini dovoljno da osigura američke granice te da se luke i aerodromi nadziru kako se preko njih u zemlju ne bi uvuklo terorističko oružje.

Bush je uzvratio da je najbolji način učvršćivanja sigurnost SAD-a ofenziva protiv terorista i širenje demokracije, a kao dokaz da taj pristup daje rezultate ukazao je na izbore u Afganistanu. Kerryja je napao zbog izjave dane u interviewu za The New York Magazine u kojem je Kerry rekao da terorizam treba svesti na razinu na kojoj će biti "neugodnost" poput prostitucije i kockanja usporedivši borbu protiv terorizma s policijskom borbom protiv tog kriminala. "Mislim da je taj način gledanja opasan", rekao je Bush.

Prema većini istraživanja javnoga mišljenja Bush i Kerry vode potpuno izjednačenu borbu za Bijelu kuću i obojica su u debati nastojali ukazati na ono što smatraju slabostima protivnika i svojim jakim stranama kako bi iz posljednjeg sraza izvukli poticaj za svoje kampanje.

Republikanac Bush je svog protivnika demokrata Kerryja opetovano oslikavao kao najliberalnijeg člana američkog Senata sklonog podizanju poreza i državnom trošenju.

Kerry je sa svoje strane upozorio na to da je Bush prvi američki predsjednik u posljednjih sedamdeset godina za čijeg mandata će biti zabilježen neto gubitak radnih mjesta.

Senator Kerry je također podsjetio da je za Bushova mandata 5 milijuna Amerikanaca izgubilo zdravstveno osiguranje i obećao kako on ima plan za osiguranje zdravstvene skrbi za sve Amerikance.

"To je prazno obećanje", uzvratio je Bush. Rekao je da Kerry ne može financirati svoj prijedlog ustvrdivši da bi on Ameriku koštao 5 bilijuna dolara tijekom 10 godina.

Stručnjaci kažu da predizborna obećanja i Kerryja i Busha oko otvaranja novih radnih mjesta, zdravstvenog osiguranja i drugih socijalnih pitanja imaju svoju cijenu i da njihovo ostvarenje može samo dovesti do povećanja ionako velikog američkog proračunskog deficita koji u ovoj godini iznosi oko 415 milijardi dolara.

Ova debata bila je jednaka prvoj i u njoj je pitanja postavljao voditelj bez komunikacije s publikom kao u drugoj. U zagrijanoj debati obojica su agresivno branila svoja stajališta i napadali protivnikova.

Posebnu pozornost posvetili su porezima naglašavajući različite pristupe tom ekonomskom pitanju sa socijalnim posljedicama.

Kerry je obećao da će ako postane predsjednik ukinuti Bushovo smanjenje poreza samo onima koji zarađuju preko 200.000 dolara, a zadržati ga za srednju klasu i one s niskim prihodima. Optužio je Busha da od njegove porezne politike imaju koristi samo bogati Amerikanci dok istodobno veći teret nosi srednja i niža klasa.

Bush je podsjetio na povijest Kerryjeva glasovanja u Senatu rekavši da je u posljednjih 20 godina glasovao 97 puta za povećanje poreza i dva put više protiv smanjenja, nastojeći upozoriti Amerikance da s Kerryjem kao predsjednikom svi mogu očekivati veće poreze.

Bush i Kerry su se također dotakli pitanja pobačaja i istospolnih brakova pokazujući razlike u shvaćanjima.

Dvojica kandidata su o pobačaju izrazili različita stajališta. Kerry je branio pravo na pobačaj, dok je Bush rekao kako želi promicati "kulturu života" i osigurati alternativu pobačaju.

Ipak, usuglasili oko jednog pitanja rekavši kako smatraju da instituciju braka treba sačuvati za heteroseksualne parove jer je brak veza između muškarca i žene. Obojica su rekli kako treba pokazati toleranciju prema homoseksualcima, a na pitanje da li je homoseksualnost pitanje izbora Bush je odgovorio da ne zna, a Kerry da to nije stvar izbora. "Svi smo Božija djeca", rekao je senator.

Bush je predložio ustavni amandam koji bi rezervirao brak samo kao vezu muškarca i žene, dok Kerry smatra da to pitanje ne treba rješavati američki ustav nego savezne države.

Nakon što je Kerry pobijedio u prvoj debati, a druga završena neriješeno obojica kandidata očekuju da će posljednji susret pred izbore u najmanju ruku ojačati potporu njihovih izbornih baza, a možda i donijeti glasove još neodlučnih birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙