FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD:IZJAVA UN O POVLAČENJU SIRIJE IZ LIBANONA KORAK NAPRIJED

WASHINGTON,19. listopada 2004.(Hina) - Zahtjev Vijeća sigurnostiUjedinjenih naroda Siriji da povuče svoje snage iz Libanonapredstavlja korak naprijed u odnosu prema sirijskoj vojnoj nazočnostiu Libanonu, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta RichardBoucher.
WASHINGTON,19. listopada 2004.(Hina) - Zahtjev Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Siriji da povuče svoje snage iz Libanona predstavlja korak naprijed u odnosu prema sirijskoj vojnoj nazočnosti u Libanonu, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Vijeće sigurnosti UN-a je u utorak u jednoglasno prihvaćenoj formalnoj izjavi pozvalo Siriju da provede rezoluciju 1559. i povuče svoje preostale snage iz Libanona te zatražilo od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da izvještava o napretku.

Boucher je novinarima rekao kako činjenica da je po prvi put o problemu sirijskih postrojbi u Libanonu Vijeće sigurnosti progovorilo jednoglasno te da se namjerava time i dalje baviti predstavlja "korak naprijed".

"Jednoglasna je i traži trajan oštar nadzor u izvještavanju svakih šest mjeseci. Mislimo da su te stvari pozitivne. One su korak naprijed", rekao je Boucher o izjavi.

On je naglasio da je važno da Vijeće sigurnosti uspostavlja mehanizam za praćenje kako Sirija ispunjava obveze te da SAD namjerava koristiti taj mehanizam.

Boucher je rekao da sumnja da će se Sirija odmah povući iz Libanona, ali da je akcija Vijeća sigurnosti jedan od poteza koji se može povući kako bi se Sirija potaknula da to provede.

Vijeće sigurnosti je 2. rujna minimalnom većinom usvojilo rezoluciju 1559 kojom je bez spominjanja Sirije, ali misleći na nju, pozvalo na povlačenje svih preostalih stranih snaga iz Libanona, raspuštanje svih milicija i proširenje vlasti libanonske vlade na područje cijele zemlje.

Sirija je poslala svoju vojsku u Libanon 1976. kako bi pomogla ugušivanje građanskog rata, ali mada je rat davno završen i danas u Libanonu još uvijek drži oko 14.000 vojnika utječući na politiku zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙