FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN: UN MORA POMOĆI U SUZBIJANJU PREVENTIVNIH NAPADA

ZAGREB/PEKING, 11. listopada 2004. (Hina) - Ujedinjeni narodi morajupokazati dovoljno čvrstoće kako bi jamčili sigurnost svojih članica itako spriječili pojedine zemlje u poduzimanju mjera na svoju ruku,izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN Kofi Annan.
ZAGREB/PEKING, 11. listopada 2004. (Hina) - Ujedinjeni narodi moraju pokazati dovoljno čvrstoće kako bi jamčili sigurnost svojih članica i tako spriječili pojedine zemlje u poduzimanju mjera na svoju ruku, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UN Kofi Annan.

Govoreći kineskim studentima u Pekingu, Annan je rekao kako će borba protiv terorizma biti najučinkovitija kroz suradnju i razmjenu informacija među zemljama, a ne uporabom sile.

"Prvi cilj UN, izrečen u Članku 1 Povelje UN, je 'poduzimanje učinkovitih kolektivnih mjera za prevenciju i otklanjanje prijetnji miru'", rekao je Annan.

"Moramo pokazati da su UN kadri ispuniti taj cilj, kako se pojedinačne države ne bi osjetile primoranima ili pozvanima uzeti zakon u svoje ruke", kazao je.

Američki predsjednik George Bush uoči invazije na Irak 2003. javno je doveo u pitanje važnost UN, rekavši kako se Irak oglušivao o njihove zahtjeve cijelo desetljeće.

SAD i Velika Britanija sredinom ožujka te godine povukle su prijedlog rezolucije kojom se odobrava invazija nakon što je postalo jasno da neće dobiti dovoljnu potporu u Vijeću sigurnosti. Francuska je tad zaprijetila vetom ako se inspektorima UN ne da više vremena za provjeru informacija o oružju za masovno uništenje kojim je navodno raspolagao Sadam Husein.

Administracija predsjednika Busha višekratno je ponovila kako zadržava pravo na preventivne napade u cilju zaštite američke nacionalne sigrnosti.

Annan je rekao kako druge zemlje smatraju tu doktrinu "ozbiljnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti, jer može neizravno bilo kojoj zemlji dati pravo na korištenje sile kad joj se to učini dobrim potezom, bez obzira na interese drugih zemalja". "A Ujedinjeni su narodi stvoreni kako bi čovječanstvo spasili upravo od takvog stanja stvari", naglasio je Annan.

"Kina podupire jačanje uloge UN", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing, s kojim je Annan također razgovarao u ponedjeljak.

"Svijetu su nužni snažni Ujedinjeni narodi kako bi se suprotstavili prijetnjama i pomogli u izgradnji bolje budućnosti naraštaja koji dolaze", rekao je Li nakon razgovora.

Annan je podsjetio kako je skupina međunarodnih stručnjaka za ljudska prava nedavno posjetila Kinu i izrazio nadu da će to uskoro učiniti i nova povjerenica UN za ljudska prava Louise Arbour, koja je na taj položaj imenovana u srpnju. "Nadam se da će nova povjerenica također uskoro moći doći u posjet", kazao je Annan.

Ministar Li ustvrdio je kako se u Kini štite ljudska prava.

"Dopustite mi da vam kažem kako kineski Ustav štiti ljudska prava kineskih građana", kazao je novinarima Li.

Kofi Annan od subote boravi u posjetu Kini, a u utorak bi se trebao sastati s predsjednikom države Huom Jintaoom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙