FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD I FRANCUSKA ŽELE REZOLUCIJU UN-A O SIRIJI

UJEDINJENI NARODI, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - SjedinjeneDržave i Francuska su u četvrtak predstavile nacrt rezolucije Vijećasigurnosti Ujedinjenih naroda kojom bi se obnovio pritisak na Sirijuda iz Libanona povuče svoje vojnike čiji se broj procjenjuje na17.000.
UJEDINJENI NARODI, 14. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države i Francuska su u četvrtak predstavile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom bi se obnovio pritisak na Siriju da iz Libanona povuče svoje vojnike čiji se broj procjenjuje na 17.000.

Po nacrtu rezolucije od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana tražilo bi se da, polazeći od rezolucije Vijeća sigurnosti od 2. rujna kojom se od Sirije traži da povuče svoje snage iz Libanona, svaka tri mjeseca izvijesti o stanju.

Sirija je rezoluciju od 2. rujna ignorirala, a Francuska i SAD su pripremile nacrt nakon što prošlog tjedna nisu uspjeli uvjeriti Pakistan i Alžir da potpišu izjavu Vijeća sigurnosti kojom se prihvaća izvješće Glavnog tajnika Annana u kojem se navodi da Sirija nije povukla svoje postrojbe te da nije iznijela ni rokove u kojima će to učiniti.

Za izjavu Vijeća sigurnosti potreban je dogovor svih 15 članica VS-a dok je za rezoluciju potrebno najmanje devet glasova bez veta neke od stalnih članica.

Po nacrtu nove rezolucije "sa zabrinutošću se bilježi" da po Annanovom izvješću zahtjevi iz rezolucije od 2. rujna nisu ispunjeni i "zahtijeva se od strana da u potpunosti provedu sve odredbe rezolucije", a od Annana se traži da prati stanje i o njemu izvješćuje svaka tri mjeseca.

Nakon vojne intervencije u građanskom ratu sirijska vlada je zadržala politički nadzor nad Libanonom, no to se pitanje postavilo 2. rujna kada je Vijeće sigurnosti neuspješno pokušalo zaustaviti donošenje ustavnog amandmana u libanonskom parlamentu kojim bi se libanonskom predsjedniku Emilu Lahoudu, kojeg podupire Sirija, nakon isteka šestogodišnjeg mandata u studenom mandat produžio na još tri godine. I Sirija i Libanon kažu da je to pitanje njihova unutarnja stvar. U rezoluciji od 2. rujna se traži i razoružanje libanonskih milicija, uključujući i Hezbollah i palestinskih militantnih skupina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙