FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOVAČEV O PORAZUMU HBOR-A I MIGA-E

WASHINGTON, 4. listopada 2004. (Hina) - Potpisivanje sporazuma osuradnji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i agencijeSvjetske banke za osiguranje ulaganja (MIGA) značajan je za hrvatskeinvestitore koji namjeravaju ulagati u inozemstvu, ali isto tako i zamoguće ulagače u Hrvatsku, izjavio je u ponedjeljak u Washingtonupredsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev.
WASHINGTON, 4. listopada 2004. (Hina) - Potpisivanje sporazuma o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i agencije Svjetske banke za osiguranje ulaganja (MIGA) značajan je za hrvatske investitore koji namjeravaju ulagati u inozemstvu, ali isto tako i za moguće ulagače u Hrvatsku, izjavio je u ponedjeljak u Washingtonu predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Agencija za multilateralno garantiranje investicija (MIGA) potpisale su u ponedjeljak sporazum o suradnji koji bi trebao potaknuti ulaganja u Hrvatsku kao i hrvatska ulaganja u inozemstvu.

Memorandum o suradnji su u Washingtonu potpisali predsjednik uprave HBOR-a Anton Kovačev i izvršna potpredsjednica MIGA-e Yukiko Omura.

Nakon potpisivanja Omura je izrazila nadu da će sporazum, prvi između jedne hrvatske institucije i MIGA-e, potaknuti izravne investicije u hrvatsko gospodarstvo.

"Ovaj sporazum je vrlo značajan ne samo za HBOR nego za hrvatske investitore koji žele ili namjeravaju ulagati u inozemstvu, ali isto tako i za moguće ulagače i investitore u Hrvatsku", rekao je Kovačev hrvatskim novinarima.

Budući da HBOR-ov potencijal nije dovoljan da u cijelosti pokrije moguća ulaganja Banka će u pojedinim slučajevima zajednički s MIGA-om osiguravati ulaganja stranih investitora u Hrvatsku i hrvatskih investitora u inozemstvu. Kod iznimno velikih iznosa će MIGA reosigurati HBOR-ovu policu osiguranja.

"Ovo je zaista kruna naše djelatnosti i ja bih rekao ulazak na velika vrata HBOR-a kao izvozne hrvatske banke jer omogućava puno veći pristup kako fondovima za razvitak grupe Svjetske banke i ostalih međunarodnih financijskih institucija, ali isto tako daje veće pogodnosti mogućim investitorima u Hrvatsku jer će oni uz jamstvo MIGA-e puno lakše doći do kreditnih sredstava za ulaganje u Hrvatsku", rekao je Kovačev.

On je dodao kako HBOR već ima konkretne razgovore i zahtjeve hrvatskih poduzeća koja namjeravaju ulagati u zemlje regije; u BiH i Srbiju i Crnu Goru, ali zbog političkog i drugih rizika oklijevaju.

"Ja sam siguran da će sada ova nova mogućnost zajedničkog osiguranja HBOR-a i MIGA-e odnosno reosiguranja od strane MIGA-e značiti puno za sigurnost hrvatskih investicija u regiji i širenja velikih hrvatskih poduzeća na okolne zemlje", rekao je Kovačev.

MIGA će zajedno s Austrijom u listopadu u Beču otvoriti svoje predstavništvo, tzv. Vienna Facility, kojemu će uloga biti poticanje ulaganja u Hrvatsku i okolne zemlje, a Hrvatska će u njemu imati svojeg predstavnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙