FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRIMA EU-A OTKRIVENE KEMIKALIJE U KRVI

BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ministri iz zemaljačlanica Europske unije kontaminirani su potencijalno opasnimkemikalijama otkrivenim u svakodnevnim proizvodima - od kutija zapizzu do sofa, priopćila je u utorak organizacija za zaštitu okoliša.
BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Ministri iz zemalja članica Europske unije kontaminirani su potencijalno opasnim kemikalijama otkrivenim u svakodnevnim proizvodima - od kutija za pizzu do sofa, priopćila je u utorak organizacija za zaštitu okoliša.

Svjetski fond za zaštitu okoliša (WWF) navodi da su pretrage krvi 14 europskih ministara za zaštitu okoliša i ministara zdravstva pokazali kontaminaciju s 55 kemikalija, od kojih su neke zabranjene prije više godina ali se još koriste.

WWF, koji traži oštrije zakone EU-a o testiranju kemikalija, iskoristili su studiju u kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici kako bi pokazali da uporaba industrijskih kemikalija u svakodnevnim proizvodima predstavlja prijetnju zdravlju.

"Svi su ministri kontaminirani industrijskim kemikalijama čiji su učinci većinom nepoznati", rekao je dužnosnik WWF-a Karl Wagner. Te su kemikalije "postojane, bioakumulativne i mogu poremetiti hormonski sustav životinja i ljudi", navodi WWF.

Među otkrivenim kemikalijama su one koje se koriste u pesticidima, mirisima, kutijama za pizzu koje ne propuštaju masnoću i sofama otpornim na vatru, ističe se u priopćenju.

WWF je proveo ta testiranja u sklopu potpore REACH-u - Registraciji, procjeni i odobrenju kemikalija - nacrtu zakona EU-a koji zahtjeva testiranje i licencu za tisuće kemikalija koje se svakodnevno koriste u cijeloj Europi.

"Premda za 86 posto od 2.500 kemikalija, koje se koriste u velikim količinama, nema dovoljno javno dostupnih informacija o sigurnosti za izradu osnovne sigurnosne procjene, istraživanje sve više povezuje kemikalije s karcinomima, alergijama, reproduktivnim problemima i defektima u razvoju djece", tvrdi WWF.

WWF je među ostalima testirao ministre iz Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Italije, Litve, Španjolske, Švedske i Britanije.

Dužnosnici, koji su bili testirani u lipnju, imali su u prosjeku 37 kemikalija u krvi, a jedan je imao čak 43.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙