FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BELGIJA SPREMNA POMOĆI HRVATSKOJ NA PUTU PREMA EU

BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina) - Belgija je u utorak uBruxellesu izrazila spremnost da pomogne Hrvatskoj u približavanjuEuropskoj uniji i u pristupnim pregovorima.
BRUXELLES, 19. listopada 2004. (Hina) - Belgija je u utorak u Bruxellesu izrazila spremnost da pomogne Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji i u pristupnim pregovorima.

"Vjerujem da je vrlo važno za Europu da integrira Hrvatsku stoga Belgija želi koliko je god moguće pomoći Hrvatskoj", rekao je državni tajnik za europska pitanja u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova Didier Donfut nakon razgovora s hrvatskom ministricom europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

Donfut i Grabar Kitarović razgovorali su o oblicima suradnje i pomoći Hrvatskoj u pregovorima s EU o punopravnom članstvu.

Hrvatska je u lipnju dobila status kandidata, a 6. listopada je Europska komisija objavila pretpristupnu strategiju, u kojoj predalže da se Zagrebu stavi na raspolaganje 245 milijuna eura pomoći iz pretpristupnih fondova za sljedeće dvije godine.

Hrvatska ministrica je kazala da je izaslanstvo predalo belgijskoj strani dokument s potrebama Hrvatske za pomoć te izvijestila o područjima koja bi mogla biti problematična u procesu pregovaranja.

"Od Belgije nismo zatražili samo financijsku već i ekspertnu pomoć", rekla je Grabar Kitarović.

Belgijska strana je voljna pružiti pomoć kroz program TAIEX (Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija). Taj ured Europske komisije pruža pomoć zemljama kandidatima na području usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a kroz savjetodavnu pomoć, obuku, pomoć pri pripremi baza podataka koje podržavaju proces usklađivanja nacionalnih zakonodavstava, te pri prevođenju.

Belgija je istaknula spremnost da pomogne u područje pravosuđa, unutarnjih poslova, poljoprivrede, kvalitete hrane, socijalnih pitanja te u reformi tržišta rada, dodala je ministrica.

Grabar - Kitarović iz Bruxellesa u utorak putuje u Madrid, gdje je očekuju slični razgovori sa španjolskim kolegama, a održat će i predavanje o procesu europskog integriranja Hrvatske i korištenja predpristupne pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙