FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU HRVATSKE I BELGIJSKE POLICIJE

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Ministri unutarnjih poslovaHrvatske i Belgije potpisali su u utorak u Zagrebu sporazum opolicijskoj suradnji dviju zemalja, kojim je postavljen pravni okvirza suradnju na brojnim područjima u nadležnosti policije.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Belgije potpisali su u utorak u Zagrebu sporazum o policijskoj suradnji dviju zemalja, kojim je postavljen pravni okvir za suradnju na brojnim područjima u nadležnosti policije.

Borba protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima, organiziranog kriminala i terorizma ključna su područja suradnje iz ugovora kojeg su potpisali ministri Marijan Mlinarić i Patrick Dewael.

Njime je dogovorena međusobna izmjena podataka, osiguravanje stručne i znanstvene pomoći, profesionalno usavršavanje policijskih službenika i suradnja u programima zaštite svjedoka te druge mjere koje bi trebale pomoći hrvatskoj policiji u usvajanju standarda policije Europske unije.

Ministar Dewael je rekao da Belgija iznimno cijeni napore koje Hrvatska čini kao zemlja kandidat za članstvo u EU-u.

"Hrvatska će kao članica Unije biti na vanjskim granicama EU-a, što podrazumjeva primjenu Schengenskog režima", rekao je Dewael, dodavši da je njegova vlada spremna prenijeti Hrvatskoj svoje najkorisnije spoznaje i iskustva.

Istaknuo je da će predmet zajedničke suradnje osobito biti borba protiv ilegalnih migracija, trgovine ljudima i kriminalnih skupina iz novopridošlih i budućih članica EU-a iz istočne Europe.

Izaslanstvo vlade i parlamenta Kraljevine Belgije s Dewaelom na čelu u srijedu će posjetiti Dubrovnik i upoznati se na licu mjesta s djelovanjem hrvatske granične policije na kopnu i na moru.

Parlamentarni dio izaslanstva u Hrvatskom je saboru razgovarao i s članovima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a posebno ih je zanimao ustroj hrvatske policije, nadzor nad policijom, položaj nacionalnih manjina te povratak izbjeglica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙