FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Za nekoliko dana znat će se hoće li hrvatski građani predsjednika države birati u utorak, 21. prosinca, ili u nedjelju, 19. prosinca, izjavio je danas predsjenik Vlade Ivo Sanader. Premijer je novinarima rekao da je Vlada zamolila predsjednika Vrhovnog suda i državnog izbornog povjerenstva Ivicu Crnića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da još jednom vide postoji li mogućnost da se izbori ipak održe u nedjelju. Sanader je priznao da ni Vlada nije zadovoljna što dan izbora pada u radni dan, ali i napomenuo da o tome ne odlučuje Vlada nego hrvatski Ustav. Premijer je potvrdio da će inicirati izmjene Ustava kako bi se zajamčilo da se predsjednički izbori održavaju svakih pet godina u studenom ili prosincu i uvijek nedjeljom.

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat hrvatskih učitelja uputili su danas otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu i ministru znanosti, obrazovanja i športa Draganu Primorcu u kojem negoduju što na jučerašnji razgovor u Vladu nisu bila pozvana sva tri sindikata školstva i znanosti već samo jednoga i to na pet minuta, dok ostali o tome nisu bili ni informirani. Sindikalni čelnici su jučerašnji sastanak u Vladi ocijenili "predstavom kojom se (treba) razbiti povjerenje među sindikatima".

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas, pozdravljajući sudionike simpozija o osobama s invaliditetom, da borba za ljudska prava neće biti uspješna ako ne budu zadovoljena i prava osoba s invaliditetom koje čine 10 posto hrvatskog stanovništva. Ocijenio je da probleme osoba s invaliditetom mnogi još uvijek ne razumiju, istaknuvši kako nitko od njih ne traži milost već ostvarenje svojih prava. Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš rekao je da ne mogu biti zadovoljni situacijom u Hrvatskoj jer im se svakodnevno krše prava. Na simpoziju, koji je posvećen uklanjanju prepreka u svakodnevnom životu invalidnih osoba, sudjeluje 300 osoba iz Hrvatske i susjednih zemalja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić posjetio je danas Vojni ordinarijat na zagrebačkom Ksaveru, gdje je razgovarao s vojnim biskupom Jurjem Jezerincem. Jezerinac je novinarima izjavio da je Predsjednika upoznao s radom Vojnoga ordinarijata, koji je Sveta Stolica osnovala 1997. Predsjednik Mesić je rekao da su razgovarali i o materijalnoj situaciji u Hrvatskoj vojsci.

ZAGREB - Predsjednik Liberalne stranke (LS) Ivo Banac danas je najavio izborni sabor LS-a za 23. listopada na kojem će mu protukandidat za predsjedničku dužnost biti Zlatko Benašić, osječki dogradonačelnik. Banac je na konferenciji za novinare ustvrdio da su njihova opredjeljenja oprečna budući da on želi ujedniti stranke liberalnog centra i zaustaviti put prema dvostranačju u Hrvatskoj, dok Benašić pronalazi razloge protiv ujedinjenja (s HNS-om i Librom) kako bi se, kako kaže, nastavilo s trgovinom - malo s ovima, malo s onima. Kao stvarnog protukandidata naveo je Zlatka Kramarića jer bi izborom na dužnost predsjednika LS-a Benašić "dobio posao i titulu, ali ne i vlast".

ZAGREB - Hrvatske žene zarađuju prosječno tisuću kuna manje od muškaraca, no usprkos njihova lošeg ekonomskog položaja prodor žena u hrvatskoj politici više nije moguće zaustaviti, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Položaj i perspektive žena u Hrvatskoj" koji je organiziralo Hrvatsko sociološko društvo. Predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin najavila je da će njezin Ured na predstojećim lokalnim izborima raditi na povećanju broja žena u tijelima lokalne vlasti. Sociologinja Diana Otročak je predstavljajući rezultate istraživanja svojega projekta "Društveni troškovi obiteljskog nasilja nad ženama" kazala da se položaj žena u Hrvatskoj ne može se ocijeniti dobrim, poglavito zbog ekonomskog aspekta.

VUKOVAR - Pretragom obiteljskih kuća dvojice hrvatskih državljana iz Borova nedaleko od Vukovara, djelatnici Policijske uprave vukovarsko-srijemske pronašli su 34.870 kutija raznih cigareta čija se vrijednost procjenjuje na oko 300.000 kuna, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornik lokalne policije Miroslav Janić. Po njegovim riječima, jučer pronađene i zaplijenjene cigarete Walter Wolf, Ronhill i Memphis, bez nadzornih markica Ministarstva financija RH, podrijetlom su iz Srbije i Crne Gore, a bile su namijenjene hrvatskom tržištu. Također je pronađen i novac u raznim valutama u iznosu oko 50.000 kuna, a policija pretpostavlja da potječe od ilegalne prodaje cigareta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙