FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Prijevarama, prijetnjama i iznudom došao do 250 tisuća kuna

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka policija uhitila je38-godišnjaka zbog sumnje da je 52-godišnjakinju i njezinog35-godišnjeg sina prevario za oko 250 tisuća kuna, služeći seprijetnjama, lihvarskim ugovorima i iznudom.
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Zagrebačka policija uhitila je 38-godišnjaka zbog sumnje da je 52-godišnjakinju i njezinog 35-godišnjeg sina prevario za oko 250 tisuća kuna, služeći se prijetnjama, lihvarskim ugovorima i iznudom.

Osumnjičenog policija tereti da je krajem siječnja ove godine s 35-godišnjakom sklopio usmeni ugovor o zajmu 3.500 eura. Kao sredstvo osiguranja povrata zajma kod javnog bilježnika su ovjerili punomoć kojom je osumnjičeni stekao založno pravo na automobil "VW golf". Istoga dana uzeo je automobil i prodao ga bez znanja vlasnika za 9.700 eura.

Osumnjičeni je potom, kažu u policiji, doznao da je žrtva njegove prijevare dužan zajedničkim poznanicima 6.300 eura i 22.000 kuna, nakon čega je žrtvu uvjerio da njemu i njegovoj obitelji prijeti opasnost od te dvojice poznanika, pa je 35-godišnjak pristao da osumnjičeni posreduje u povratu dugova mirnim putem. Osumnjičeni je u više navrata njegovoj majci rekao kako vjerovnici prijete smrću njenom sinu i obitelji ako ne vrati dugove, pa je ona s osumnjičenim sklopila kupoprodajni ugovor kojim je na njega prenijela vlasništvo stana u Zagrebu. Stan, vrijedan 31.550 eura, trebao je poslužiti kao garancija da će njezin sin vratiti dugove.

Majka je u razgovoru s javnim bilježnikom shvatila prevaru, pa je od osumnjičenog zatražila raskid ugovora, obećavši da će gotovinom podmiriti sinovljeve dugove. Osumnjičeni je pristao i zatražio 170.000 kuna, a 52-godišnjakinja je potom na račun oca osumnjičenog uplatila 119.000 kuna, a na ruke osumnjičenom predala još 40.000 kuna. On je potom zatražio još 10.000 kuna kako sin ne bi saznao za isplatu duga, što je majka i platila. Osumnjičeni je potom dvojici vjerovnika isplatio 8.640 eura i 9.800 kuna, a razliku zadržao za sebe. Kako bi prikrio izvor nezakonito stečenog novca, novac je sredinom lipnja uložio u kupnju stambeno poslovne zgrade s dvorištem u Zagrebu.

Početkom srpnja prevareni 35-godišnjak je zatražio povrat novca na što mu je osumnjičeni verbalno zaprijetio i rekao da mu on ništa nije dužan. Njih dvojica su se potom susreli na ulici, a nakon prepirke osumnjičeni je izvadio pištolj za koji nema dozvolu i ispalio hitac pored oštećenog. U tom trenutku približavao im se policijski automobil, pa je osumnjičeni počeo bježati, pri čemu je pištolj opalio. Metak je osumnjičenom prostrijelio prst na ruci i desnu natkoljenicu.

Osumnjičeni je jučer uz kaznenu prijavu zbog prijevare, lihvarskog ugovora, iznude i dovođenja u opasnost života priveden u Istražni centar Županijskog suda. U policiji kažu da nad njime nastavljaju kriminalističku obradu jer sumnjaju da je sudjelovao u krivotvorenju ulaznih carinskih deklaracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙