FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SJEDINJENE DRŽAVE PROTIV DUHANSKE INDUSTRIJE: U IGRI 280 MILIJARDI USD

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina/AP) - Nakon pet godina sporenja, najvećiamerički proizvođači cigareta i odvjetnici američke vlade prvi se putu utorak nalaze u sudnici kako bi sudskim procesom razriješili vladinzahtjev za 280 milijardi dolara odštete koju potražuje od duhanskeindustrije.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina/AP) - Nakon pet godina sporenja, najveći američki proizvođači cigareta i odvjetnici američke vlade prvi se put u utorak nalaze u sudnici kako bi sudskim procesom razriješili vladin zahtjev za 280 milijardi dolara odštete koju potražuje od duhanske industrije.

Američka vlada tvrdi da je duhanska industrija urotnički obmanjivala javnost o štetnosti pušenja i ovisničkoj prirodi nikotina te da je protuzakonito svojom oglašivačkom kampanjom ciljala i na djecu.

Pravni zastupnici američke vlade trebaju u utorak predstaviti slučaj pred američkim okružnim sudom.

Odvjetnici duhanske industrije priznaju da su njihovi poslovodni odbori u prošlosti možda i činili propuste oko skrbi za javno zdravlje, ali odbacuju pojam prijevare.

"Prijevara znači 'Imam specifičnu nakanu obmanuti te ili ti oduzeti novac varajući te", kazao je William Ohlemeyer iz braniteljskog tima američkog proizvođača cigareta "Philip Morris".

William Schultz, bivši odvjetnik u ministarstvu pravosuđa koji je vodio 'duhanski' slučaj u vrijeme bivšeg predsjednika Billa Clintona kazao je da će vlada koristiti kao dokaze interne dokumente duhanske industrije koji su se pojavili u drugim slučajevima. Njima će dokazati da su poslovodni odbori znali kako su neke njihove javne izjave o opasnosti duhana po zdravlje bile neistinite.

"Ne samo da su govorili neistine, već ti dokumenti pokazuju da su i znali kako su to neistine", rekao je Schultz.

Duhanska industrija tvrdi da je znatno promijenila način prodaje cigareta. To znači, kako tvrde, da je nemoguće dokazati da se prijevara može ponoviti, a upravo to će vlada morati učiniti kako bi dobila slučaj.

Vladini odvjetnici tvrde pak da je dokaz o obmani u prošlosti dovoljan za zaključak da je prijevara opet moguća.

Duhanska industrija riješila je dosadašnje slučajeve sa saveznim državama oko zdravstvenih troškova izazvanih nikotinom u vrijednosti 246 milijardi dolara. Ti sporazumi sklopljeni krajem 90-ih godina, doveli su do ograničenja u oglašavanju i tržišnoj distribuciji duhanskih proizvoda.

Vlada sada potražuje 280 milijardi dolara za "slučajeve oboljelih" u kojima je pobijedila duhanska industrija.

Federalna vlada zahtijeva i nova ograničenja za duhansku industriju, među kojima bi mogla biti i zabrana pisanja oznaka na kutijama cigareta kao što su "low tar" ili "light".

Tuženi su proizvođači cigareta Philip Morris USA Inc. i njegova tvrtka kći Altria Group Inc.; zatim R.J. Jeynolds Tobacco Co.; Brown & Williamson Tobacco Co.; British American Tobacco Ltd.; Lorillard Tobacco Co.; Liggett Group Inc.; Vijeće za istraživanje duhana SAD-a (Counsel for Tobacco Research-U.S.A; te Institut za duhan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙