FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA NAMEĆE ARBITRAŽU

LJUBLJANA, 19. listopada 2004. (Hina) - Izjave hrvatskog ministravanjskih poslova Miomira Žužula o arbitraži kao legitimnom sredstvu zarješavanje sporova kojem mogu pribjeći i Slovenija i Hrvatska usredištu su pažnje slovenskih medija u utorak, a vodeći slovenski listDelo piše da se radi o pokazatelju da hrvatska Vlada "odlučnije negoikada" zagovara arbitražu kao jedino preostalo sredstvo za rješenjegraničnog spora i da ga pokušava "nametnuti" Sloveniji.
LJUBLJANA, 19. listopada 2004. (Hina) - Izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula o arbitraži kao legitimnom sredstvu za rješavanje sporova kojem mogu pribjeći i Slovenija i Hrvatska u središtu su pažnje slovenskih medija u utorak, a vodeći slovenski list Delo piše da se radi o pokazatelju da hrvatska Vlada "odlučnije nego ikada" zagovara arbitražu kao jedino preostalo sredstvo za rješenje graničnog spora i da ga pokušava "nametnuti" Sloveniji.

Žužul se u ponedjeljak u Bruxellesu, replicirajući slovenskom veleposlaniku pri EU-u Cirilu Štokelju, zauzeo za arbitražu kao legitimno sredstvo za rješenje spora u vezi s granicom jer na pravno nevažaći i u Hrvatskoj neprihvaćeni sporazum Drnovšek-Račan ne treba gubiti vrijeme u pregovorima.

Vodeći slovenski list Delo u broju od utorka Žužulov nastup u Bruxellesu naslovljuje "Hrvatska sili k arbitraži" (što bi se moglo prevesti kao Hrvatska nameće arbitražu, ali i Hrvatskoj se žuri s arbitražom). "Hrvatska je ponovo, još odlučnije nego do sada, izvršila pritisak prema arbitraži o rješenju spora o granici", iznosi Delo u uvodu svog priloga na prvoj stranici u kojemu predstavlja Žužulovo izlaganje.

Na predavanju u sjedištu NATO saveza Žužul jer naglasio "želju" Zagreba da se nova slovenska vlada "odmah" počne usuglašavati s hrvatskom vladom "o mogućem međunarodnom posredniku te o vremenu i predmetu arbitraže", ističe Delo.

Žužul je u sjedištu NATO saveza, jednako kao i nakon nedavnog susreta s Chrisom Pattenom na sjedištu Europske komisije, odbacio tezu o "izbijanju konflikta zbog granice", te dodao da je riječ o "manjem problemu koji se vuče još od vremena proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske nakon raspada jugoslavenske federacije", piše Delo.

Istodobno, prenoseći prve izjave najvjerojatnijeg mandatara za sastav nove slovenske vlade Janeza Janše, izražava se stajalište da se Slovenija "ne mora bojati" arbitraže i da bi, u slučaju da do nje dođe, imala svoje argumente.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙