FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIŠČEVIĆ NAJAVIO INTENZIVNE RAZGOVORE O OTVORENIM PITANJIMA

BEOGRAD,15. listopada 2004.(Hina) - Radne skupine i izaslanstvaRepublike Hrvatske i Srbije i Crne Gore trebale bi uskoro završitipregovore o otvorenim pitanjima između dviju država, nakon čega ćeslijediti posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, kazao je upetak hrvatskim novinarima u Beogradu državni tajnik Ministarstvavanjskih poslova RH Hido Biščević.
BEOGRAD,15. listopada 2004.(Hina) - Radne skupine i izaslanstva Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore trebale bi uskoro završiti pregovore o otvorenim pitanjima između dviju država, nakon čega će slijediti posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, kazao je u petak hrvatskim novinarima u Beogradu državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova RH Hido Biščević.

Državni tajnik Biščević u petak se u Beogradu sastao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i pomoćnikom ministra vanjskih poslova SCG Dušanom Crnogorčevićem i izaslanstvom tog Ministarstva.

"Zajednička je ocjena da je nužno unaprijediti i dalje razvijati bilateralne odnose naših dviju država i usmjeriti ih ka putu u Europsku uniju", kazao je državni tajnik hrvatskim novinarima, te uz ostalo dodao da je hrvatsko izaslanstvo pozdravilo pozitivnu ocjenu koju je SCG dala pridruživanju Hrvatske EU.

"Daljnjim poboljšanjem odnosa i rješavanjem otvorenih pitanja može se dati značajan doprinos unutarnjim odnosima u obje zemlje, jer će to spriječiti nepotrebne radikalizacije ili usporavanje procesa pridruživanja europskim integracijama", kazao je državni tajnik.

U idućih mjesec i pol dana očekuju se mnogobrojni susreti radnih skupina i izaslanstava koji će usuglašavati stavove i tražiti rješenja otvorenih pitanja prije posjeta premijera Sanadera Beogradu.

Biščević je precizirao da će na dnevnom redu biti sporazum o zaštiti manjina, nastavak rada diplomatske komisije o granicama kao i kompleks humanitarnih pitanja u kojem dominira problem 1185 protokola nestalih koje Hrvatska želi što prije riješiti.

"U razgovorima s našim sugovornicima istaknuli smo da će Vlada RH nastaviti dosljedno provoditi program povratka izbjeglih, obnove i povratka njihove imovine, jer je to u interesu ukupnih odnosa stabilnosti u Republici Hrvatskoj i dio je obveza koje je Hrvatska preuzela u procesu pridruživanja EU", kazao je državni tajnik Biščević.

Najavio je i ubrzan rad komisija za sukcesiju kao i Povjerenstva za povrat kulturnog blaga, te intenziviranje dogovora o brojnim oblicima gospodarske suradnje, posebice na polju transporta i energetike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙