FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA I CRNA GORA 2012. U EU?

BEOGRAD,5. listopada 2004.(Hina) - Rok za ulazak državne zajedniceSrbija i Crna Gora u Europsku uniju (EU) pomaknut je, s očekivane2007. godine, na 2012. godinu- to je rezultat razgovora koje su uutorak u Beogradu imali visoki predstavnik EU za vanjsku politiku isigurnost Javier Solana i povjerenik EU za međunarodne odnose ChrisPatten s najvišim dužnosnicima zajednice, kao i Srbije i Crne Gore.
BEOGRAD,5. listopada 2004.(Hina) - Rok za ulazak državne zajednice Srbija i Crna Gora u Europsku uniju (EU) pomaknut je, s očekivane 2007. godine, na 2012. godinu- to je rezultat razgovora koje su u utorak u Beogradu imali visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenik EU za međunarodne odnose Chris Patten s najvišim dužnosnicima zajednice, kao i Srbije i Crne Gore.

Solana je novinarima izjavio da je zadovoljan razgovorima, te da je "dobio uvjeravanja" da službeni Beograd prihvaća model "dvostrukog kolosijeka" u pridruživanju državne zajednice EU.

Rok za priključenje državne zajednice Srbija i Crna Gora EU pomaknut je na 2012. godinu, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus nakon susreta sa Solanom i Pattenom.

Ako problem suradnje s Haškim sudom bude brzo riješen, početkom iduće godine može se očekivati pozitivna studija izvodljivosti a do kraja 2005. godine i zaključenje ugovora o pridruživanju tako da bi državna zajednica SCG trebala postati članicom unije 2012., izjavio je Labus.

U priopćenju iz ureda predsjednika Srbije Borisa Tadića o razgovoru s europskim dužnosnicima stoji da nedavna odluka o uvođenju "dvostrukog kolosijeka" znači podršku opstanku državne zajednice Srbije i Crne Gore. Dodaje se da je bilo riječi i o situaciji na Kosovu, zaštiti srpske manjine, kulturnih i povijesnih dobara te o povratku Srba u pokrajinu.

Visoki predstavnik EU Javier Solana izjavio je da u razgovorima s dužnosnicima Srbije nije izravno bilo riječi o tome da službeni Beograd pozove Srbe na sudjelovanje u izborima na Kosovu.

"Ne bi me iznenadilo da se netko od visokih dužnosnika uskoro obrati javnosti o tom problemu", kazao je Solana.

Solana i Patten su se u Beogradu sastali i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, te crnogorskim predsjednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem. Razgovori sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o pridruživanju Srbije i SCG Europskoj uniji nastavit će se već u srijedu u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙