FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2004.(Hina) -
ZAGREB, 17. listopada 2004.(Hina) -

ZAGREB-Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) održat će danas sjednicu o, kako je najavljeno, aktualnoj političkoj situaciji i stranačkim aktivnostima do kraja godine. Neslužbeno se doznaje da će sjednici Središnjeg odbora prethoditi sjednica Predsjedništva stranke. Očekuje se da će na njima jedna od glavnih tema biti rasprava o nastupu stranke na predstojećim predsjedničkim izborima. Predsjednik stranke Ivo Sanader potvrdio je jučer da će HDZ imati svog predsjedničkog kandidata, no nije želio otkriti tko bi to mogao biti. U medijima i javnosti se nagađa da bi predsjednički kandidat mogao biti i sam predsjednik stranke Ivo Sanader, kao vrlo izgledan kandidat spominje se član Predsjedništva stranke Andrija Hebrang, već od ranije zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor, a nedavno se pojavilo i ime ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, te još neka imena, no nitko od njih nije potvrdio dosadašnja nagađanja.

ZAGREB - Mirnim prosvjedom ispred knjižare Matice hrvatske u Zagrebu, 30-ak studenata izrazilo je sinoć nezadovoljstvo zbog sprječavanja distribucije novog broja lista Studentskog kluba Matice hrvatske "Mat". Glavni urednik Mata Petar Ćurić ustvrdio je da prosvjeduju zato što im je tajnik Matice Zorislav Lukić izvan svojih ovlasti zaplijenio oko dvije tisuće primjeraka lista bez ikakvog obrazloženja. Lukić je izjavio za HTV da smatra "nespojivim s praksom Matice hrvatske da se u njezinim publikacijama iznose stavovi koji revidiraju povijesnu istinu." Objasnio je, prenosi današnji tisak, da se radi tekstu u kom glavni urednik Mata Petar Ćurić, propitujući zločinačku narav ideje komunizma, navodi kako ustaška ideologija po teoretski relevantnim ustaškim spisima nije zločinačka. No uredništvo Mata odbija te kvalifikacije i tvrdi da su njihove tvrdnje izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane.

ZAGREB - Dodjelom nagrada "Zlatni bib" najboljim filmovima, sinoć je u zagrebačkom Studentskom centru završen 2. Zagreb film festival na kojem je prikazano oko 60 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova iz tridesetak zemalja. Glavnu nagradu "Zlatni bib" za najbolji igrani film dobio je redatelj Li Yang za film "Slijepo okno", a specijalna nagrada pripala je igranom filmu "Maria milosti puna" Joshue Marstona. Izraelski film "Kontrolna točka" Yoava Samira dobitnik je glavne nagrade za najbolji dokumentarni film, a dobitnik glavne nagrade za kratki film rumunjski je redatelj Cristi Puiu za film "Kava i cigarete". Nagradu Festivala prvih za debitantsko ostvarenje dobio je film Marijana Vejvode "Autolopata 2cv".

ZAGREB - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sinoć je svečanom baletnom predstavom "Đavo u selu" Frana Lhotke obilježeno 50 godina kontinuiranoga izvođenja tog baleta u koreografiji Pije i Tina Mlakara. Prije predstave publiku su s pozornice pozdravili nekadašnji prvaci baleta Hrvatskog narodnog kazališta koji su u proteklih 50 godina u "Đavlu u selu" nastupali kao koreografi ili plesači. Najizvođeniji hrvatski balet "Đavo u selu" najveći je uspjeh koreografa Pije i Tina Mlakara. U sinoćnoj svečanoj izvedbi u ulozi đavla nastupio je George Stanciu, đavolicu je plesala Elisa Klein, a prvi put u ulozi Jele plesala je Mirna Sporiš-Palada. Dirigirao je Miroslav Salope.

ZAGREB - Misom zadušnicom u crkvi sv. Marka u Zagrebu sinoć je obilježena 26. godišnjica smrti Ante Brune Bušića, mučki ubijenoga karizmatičnog prognanika 70-ih godina i političkog vođe hrvatske emigracije. Prisjećajući se Bušića, fra Željko Tolić je istaknuo da se on ubraja u, kako je rekao, one hrvatske rodoljube koji su svoj život žrtvovali za ideju neovisne slobodne države Hrvatske na njezinu cjelovitome povijesnom prostoru. Ante Bruno Bušić rođen je 1939. u Vinjanima Donjim, blizu Imotskog. Nije napunio ni 40 godina kad ga je 16. listopada 1978. u jednoj pariškoj veži iz zasjede pogodio hitac plaćenog ubojice, vjerojatno Udbe, zloglasne jugoslavenske policije. Bušić je promicao pomirbu sinova ustaša i partizana kao uvjet za stvaranje hrvatske države.

MARINBROD - Štefica Tukša iz Kostanjevca Riječkog, Općina Gornja Rijeka iz Koprivničko-križevačke županije proglašena je najuzornijom hrvatskom seoskom ženom za 2004. godinu. Treći izbor najuzornije seoske žene održan je sinoć u Marinbrodu blizu Gline, a sudjelovalo je 19 kandidatkinja. Štefica Tukša je volonterska načelnica Općine Gornja Rijeka, ima 38 godina, udana je, ima dvoje djece, po struci je geometar, a zaposlena je u vlastitom obrtu i radi kao knjigovođa u muževu obrtu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙